Hur Bitcoiners arbetar med El Salvadors ledare

I korthet

  • Brinnande Bitcoin-entusiaster har rest till El Salvador för att träffa tjänstemän och lära sig om projektet.
  • Peter McCormack intervjuade presidenten.
  • Lagförslaget är kontroversiellt.

På mindre än 80 dagar blir El Salvador det första landet som förklarar Bitcoin som lagligt betalningsmedel. För att hjälpa till att främja detta kontroversiell plan, Bitcoins flaggbärare har besökt landet för att prata med politiker, hjälpa el Salvadoranerna och se en vinst.

Brittiska Bitcoin podcaster Peter McCormack reste till exempel till El Salvador för att dokumentera den nya Bitcoin-lagen. Han blev inbjuden att skapa en film om El Salvadors Bitcoin-lag av Jack Mallers, vars företag, Strike, styr Bitcoin-betalningsteknik som sänker kostnaderna för Salvadors emigranter som skickar pengar hem.

I minst en månad drog McCormack Mallers med ett filmteam för att dokumentera experimentet. Överföringar utgör 20 procent av det latinamerikanska landets BNP, och Mallers är övertygade om att med Bitcoin kan Strike minska transaktion avgifter till nästan noll. Om det fungerar kan Strike föra tekniken till andra länder. Om det misslyckas kan El Salvador fortsätta att skada i skuld.

Mallers betalade för filmbesättningen, men McCormack betalade sin egen väg – han har redan lyckats spendera nära $ 30 000 för att dokumentera El Salvador, hävdar han – för att bibehålla sin redaktionella oberoende.

McCormack, vem twittrade igår han för ett ”krig för Bitcoin berättelse, ”berättade Avkryptera”Det är inte en PR-övning. Det här är jag. Det här måste vara min berättelse om historien. ”

McCormack, bör det noteras, stöder lagförslaget. ”Jag tycker att det är ett smart drag. Jag tror att jag förstår vad de har gjort, sa McCormack. ”Jag är inte här för att diskutera om de ska tvinga människor eller inte [to use Bitcoin]- det är deras beslut. Jag stöder bara tanken att mer Bitcoin kommer att hamna i fickorna på människor i El Salvador. ”

Dessutom var McCormack på sitt eget medieuppdrag. Han säkrade den första intervjun som El Salvadors president, Nayib Bukele, gav om lagen sedan presidenten och Mallers tillkännagav det vid Miamis Bitcoin-konferens den 5 juni.

McCormack sa att han använde ett möte före intervjun på kameran för att varna Bukele om krypto bedragare. ”Världens ögon är riktade mot dig”, sa han att han sa till den salvadoranska presidenten före intervjun, som kommer att sändas på tisdag till hans 1 miljon abonnenter.

”Särskilt kryptosamhällets ögon. De kommer att vilja komma in och göra affärer. Det kommer att inkludera bedragare. De kan komma in under Bitcoin-varumärket, men försök sedan driva shitcoins. ”

Delegationen

Justin Newton flög till El Salvador samma vecka. Brock Pierce, den tidigare grundaren av Block.one, hade arrangerat en “officiell delegation av Bitcoin-ambassadörer” med salvadorska tjänstemän, och Newton var bland de affärsägare som gick med för att diskutera landets nya lag.

Sedan 2014 har Newtons företag, Netki, har producerat programvara som hjälper kryptoföretag att följa lagar om penningtvätt. Newton insåg att El Salvador, som redan kämpar med penningtvätt, kan behöva hjälp med att implementera Bitcoin, en teknik som också är populär bland penningtvättare.

“Jag ville åka dit och se var jag och Netki kunde hjälpa folket och landet El Salvador,” berättade Newton Avkryptera efter sin resa.

I september måste alla företag acceptera Bitcoin – lagen nämner inga påföljder för företag som missar tidsfristen. El Salvadors utvecklingsbank kommer att ha en fond på 150 miljoner dollar för att hjälpa företag och banker som inte vill ha Bitcoin som de får som betalningar.

Newton sa att tjänstemän var intresserade av att lära sig att stoppa Bitcoin från att starta landet “för en massa bedragare att fleece människor.” Bitcoin-ambassadörerna ville dock se till att regeringen inte bara skärpte övervakningen. om de gjorde det skulle det vara “ingen mening att använda Bitcoin”, sa han.

Att hitta en balans är svårt för El Salvador med tanke på nivån på smutsiga pengar som flyter genom dess ekonomi, säger Julia Yansura, en specialist i El Salvador för den Washington-baserade tankesmedjan Global Financial Integrity.

“[El Salvador] har inte räknat ut hur man kan hålla narkotikapengar borta från deras banksystem och deras hamnar. Jag tror inte att de har någon aning om hur de ska hålla det utanför Bitcoin, säger Yansura.

Newton tror att lagen kommer att skapa möjligheter för företag som Netki, men sade att förespråkare borde hjälpa lagen att bli framgångsrik innan de tänker på sig själva. ”JagOm det lyckas kommer andra att kopiera det. Om det misslyckas kommer det att ge ammunition till de som är resistenta mot Bitcoin för att sakta ner eller stoppa framtida framsteg, säger han.

Rakt till stranden

Ray Youssef, en annan “officiell” delegat och VD för peer-to-peer exchange Paxful, hoppade över den andra dagen av diskussioner för att besöka El Zonte, AKA Bitcoin Beach, en liten Salvadoransk strandstad där Bitcoin finns allmänt accepterad.

Bitcoin Beach startades 2019 av den 47-årige amerikanen Michael Peterson, som en anonym givare fick i uppgift att testa Bitcoins värde som betalningsmedel. Lokalbefolkningen kan inte ta ut pengar.

”Grundsträngen på Bitcoin Beach är exakt hur Bitcoin sprider sig i Afrika och vi på Paxful vill ge dem mer fart”, säger Youssef. Paxfuls handelsvolym har fördubblats sedan början av förra året, enligt Myntdans, eftersom intresset från Argentina, Indien och Kenya växte.

Youssef marknadsför nu El Salvador som en polestar för alla afrikanska länder som kan förklara Bitcoin som lagligt betalningsmedel. Vi är dedikerade till att göra El Salvador-experimentet till en enorm framgång eftersom det är dörren till nationalstatens afrikanska adoption, sade han.

Men utan hjälp från Världsbanken, försiktighet från JP Morgan och en kraschar Bitcoin-marknaden, kan nätverket av Bitcoin-företag och influenser vara viktigare för framgången för El Salvadors nya Bitcoin-lag än förväntat.

Source link