Hong Kongs Apple Daily Newspaper Immortalized on the Blockchain

I korthet

  • Apple Daily är ett nyhetsuttag för demokrati i Hong Kong som började 1995.
  • På grund av en ny lag har dock lokala myndigheter fryst publikens medel och tvingat den att stängas.

Apple Daily, det demokratiska nyhetsuttaget som nyligen stängts av Hongkongs regering, har vänt sig till blockchain-teknik för att bevara dess innehåll.

Aktivister som stöder tidningen säkerhetskopierar gamla artiklar på blockchain-plattformar där censur är nästan omöjligt att uppnå.

”Jag gör inte det här för att jag älskar Apple Daily, det är vad som måste göras. Jag trodde aldrig det Apple Daily skulle försvinna så snabbt, säger Ho, en 21-årig teknikarbetare i samtal med Reuters.

Från och med tidigare idag, mer än 4000 Apple Daily artiklar hade laddats upp på ARWeave – en ”global, permanent hårddisk” byggd på blockchain-teknik.

En annan blockchain-lösning som heter LikeCOin har har utvecklats av en programmerare som heter Kin Ko, vilket hjälper användare att autentisera allt innehåll på plattformen. Sa Ko Reuters att ”Historia får inte bestämmas av makthandlingar.”

Hongkongs kraft mot Apple Daily

Apple Daily tvingades stängas på grund av en nationell säkerhetslag som gjorde det möjligt för regeringen att frysa utloppets medel.

”Åtgärder för brottsbekämpning som vidtas av Hongkongs brottsbekämpande organ bygger på bevis, strikt enligt lagarna i Hongkong, och för handlingarna från de berörda personerna eller enheterna”, säger en talesman för Hongkongs säkerhetsbyrå enligt uppgift.

”Tack till alla läsare, prenumeranter, annonskunder och Hongkongers för 26 år av enorm kärlek och support,” Apple Daily läsa i en online-artikel. ”Här säger vi adjö, tar hand om er själva.”

Avstängningen åläggs Apple Daily har ansetts vara ett stort slag mot pressfrihet i Hong Kong. Taiwans fastighetsråd släppte ett uttalande mitt i stängningen av tidningen och sa att det kände ”extrem ånger” och ”fördömde högtidligt” beslutet.

Blockchain och censur

Detta är inte första gången regeringens censur möts med blockchain-teknik.

Det har funnits ett stort antal liknande svar på censur runt om i världen, inklusive Ocensurerat bibliotek, ett arkiv med verk från tidigare censurerade journalister som nu bor på Minecraft.

Biblioteket designades av Reporters Without Borders i samarbete med London-baserade företaget BlockWorks. ”När det väl släppts multipliceras det och det är därför mycket svårare att ta ner det”, säger James Delaney, grundare av BlockWorks. Avkryptera just då.

Andra antikensurella blockchain-lösningar har dykt upp tillsammans med Uncensored Library, inklusive det decentraliserade alternativet till Wikipedia – Everipedia.

Dessa lösningar har till och med tagits till sociala medier med plattformar som Mastodon och Voice tillhandahålla alternativ till centraliserade sociala medier som Facebook och Twitter.

”Mastodon är inte en enda webbplats som Twitter eller Facebook, det är ett nätverk av tusentals samhällen som drivs av olika organisationer och individer som ger en sömlös upplevelse av sociala medier”, säger Mastodon.

Även om dessa plattformar ännu inte har nått samma kritiska massa som deras mer populära motsvarigheter, händelser som de i Hong Kong lyfter fram hur viktigt deras existens är.Source link