Här är de klassiska Internet Memes som hittar nytt liv som NFT

I korthet

  • I början av 2010-talet hittar internet-memes som Nyan Cat, Scumbag Steve och Overly Attached Girlfriend nytt liv som NFT.
  • Vissa har sålt för hundratusentals dollar.
  • För vissa meme-skapare känns det som försenat erkännande.

För tio år sedan skapade en 25-årig konstnär som heter Chris Torres Nyan Cat – en pixelerad animation av en katt med en Pop-Tart för en torso. Nyan Cat, som inte laddades upp till Torres personliga webbplats, var aldrig menad som något mer än en munk. På något sätt tog det dock fart som en tidig viral video. Resultatet var femton minuter av internetberömmelse för Torres och ett decennium av reproduktion för det som nu är en av de mest allestädes närvarande och igenkännliga memerna genom tiderna.

I februari i år, precis som NFT: er (icke-fungibla tokens) gled in i mainstream-vyn, utnyttjade Torres chansen att dra nytta av det livliga kryptovaluta tokens, som gör det möjligt för artister att auktionera bort diskret ägande av digitala bilder. Torres sålde en NFT knuten till en GIF av Nyan Cat för 300 ETH, eller nästan 600 000 dollar. “Det är bara riktigt igenkännligt,” sa Torres Avkryptera. “Det var det som skapade värdet.”

Försäljningen startade en trend; NFTs av memes från slutet av 2000-talet och början av 2010-talet har fortsatt att sälja för absurda summor pengar, delvis tack vare Torres och gemenskapen av skapare som han har hjälpt till att främja under det senaste decenniet. Med försäljningen i hundratusentals dollar skapar auktionerna löjliga värderingar för GIF-filer och JPG-filer – särskilt sådana som inte ger något lagligt ägande över NFT-enheterna själva.

Men för åtminstone några budgivare, möjligheten att äga de Nyan Cat, Scumbag Steve eller Overly Attached Girlfriend NFT är värt pengarna. Memesna var bland de första delarna av verkligt viralt internetinnehåll – bildmakron som sipprade ner från webbplatser som 4Chan och I Can Has Cheezburger och filtrerades in i vårt kollektiva undermedvetna. de deconstructionist memes från tiden efter covid är nära knutna till dessa långvariga kulturella minnen.

Här är en snabb genomgång av de mest kända Web 2.0-artefakterna som fick nytt liv Web 3.0.

Nyan katt

Torres sa att företag i början av 2010-talet skulle använda Nyan Cat som ett viralt marknadsföringsverktyg utan att bry sig om att kreditera honom. ”Det blev typ av en trend, inte bara för mig utan för många meme-artister som skapade någonting sedan dess. Det har alltid varit en slags kamp. ”

Memes magi ligger i deras förgänglighet och reproducerbarhet – det är konstigt att tänka att Nyan Cat skapades av en individ, eftersom den passerade genom så många händer. (Snoop Dogg samarbetade till och med Torres för en twist på Nyan Cat som heter “Nyan Dogg”; den såldes för 33 000 dollar.)

Däremot liknar NFT mer bindväv mellan konstnärer och deras konstverk. Någon kan försöka sälja en ny Nyan Cat NFT, men bara de ursprungliga länkarna till Torres adress på Ethereum blockchain.

För skapare som distanseras från sina memes har det visat sig vara ett attraktivt förslag. Sa Torres Avkryptera det inom några minuter efter tweeting om en potentiell förflyttning av kryptokonst, en representant för den växande inbjudande NFT-marknadsplatsstiftelsen kontaktade partnerskap. Mindre än två veckor senare sålde Nyan Cat för 300 ETH, och en dörr öppnades för resten av vintage meme-samhället.

Torres sa att han mer än gärna hjälpte andra skapare att komma ombord. “Jag hade så många huvudskapare i kö för att be om hjälp”, sa han. “Jag var som, vet du vad, låt mig få er alla redo. Så det är vad jag gjorde, jag gick i princip varje meme-skapare genom processen att komma in i NFT-rymden. ”

Torres och hans långvariga affärspartner, Ben Lashes, har hjälpt memes som Success Kid, Grumpy Cat och mer att hitta sig till NFT-marknaden. Torres klargjorde att han inte minskar deras försäljning. “Jag är bara i det för att hjälpa,” sa han. ”Ända sedan jag gick in i NFT-utrymmet har jag just haft den tanken. Inte riktigt för pengarna, bara för konsten och för att hålla saker coola. ”

Skurk Steve

En av de första som nått ut till Torres var Blake Boston, 31-åringen bakom “Scumbag Steve” -meme. Torres hjälpte honom att komma in på NFT marketplace Foundation, och sätta Scumbag Steve på blockchain. As del av webbplatsens “Meme Economy” -auktion (marknadsförd tillsammans med Bad Luck Brian, Grumpy Cat och andra) sålde den för 30 ETH, eller $ 54 000 vid den tiden, till någon med handtaget @ yourethememenowdog – en hänvisning till den tidiga meme-webbplatsen “Du är mannen nu, hund.”

Meme tog form 2006, när en 16-årig Blake laddade upp ett foto av sig själv i en överdimensionerad snapback och massiv päls till MySpace. Därifrån hittade den sig ut på det bredare internet som “Scumbag Steve” – ​​den arketypiska okänsliga broden.

När bilden först sprängde var Boston och hans familj mindre än glada. ”Min mamma, som tog bilden, såg [it] en gång gick vi på datorn och letade upp den, och hon började gråta, berättade han Avkryptera. ”Hon är som, herregud, jag förstörde ditt liv! Jag hade ingen aning om vad som hände. Jag visste inte ens vad en meme var då, så jag var tvungen att göra min forskning. ”

Han är fortfarande baserad i Boston, staden där han växte upp och talar med en tjock accent för att bevisa det. Sedan den första chocken av internetkändheten omfamnade han sin status som en meme-ikon och till och med släpptes några fåniga låtar I karaktär.

Boston arbetade som kock tills pandemin drabbades. Han har stöttat sina barn med arbetslöshetskontroller sedan dess, men NFT-fallet har varit en vikt från hans axlar.

“Det är en sådan stressavlastare”, sa han. ”Fram till ungefär två veckor sedan har mina barn gjort fjärranalys hemifrån. Så bara en massa olika saker du måste lägga på kostnaderna, och du får inte betalt så mycket som du arbetade. Så det sprängde mig och fick mig nästan att riva upp, för jag var precis som, wow, stödet var fantastiskt. Hela processen var fantastisk. ”

Klarinettpojke

Klarinettpojke är ett dubbelt exponeringsfoto av ett fräckligt barn som griper i en klarinett och förbereds för ett marschband. Å ena sidan är han glad – klarinett i handen, ler mot kameran – och å andra sidan stirrar han bort i fjärran och funderar på något otydligt.

Bilden fick berömmelse på en blogg som heter Awkward Family Photos 2009, men utvecklades snabbt till något helt annat. Många av de tidiga bilderna med Clarinet Boy skämtade om att han plågades av flashbacks från Vietnamkriget.

Pojken i meme var BJ, nu en 48-årig mentalvårdare och pedagog som bor i Texas. Det var Mike Bender och Mike Chernack, operatörerna av Awkward Family Photos, som förvandlade Clarinet Boy till en NFT. I april såldes token för 5 555 ETH (cirka 12 000 USD) på Foundation.

Försäljningen var en av få auktioner centrerade kring NFT-bundna bilder från Awkward Family Photos; Sa Bender Avkryptera han och Chernack kommer att dela vinsten i mitten med familjerna som ansvarar för bilderna.

”När vi skrev [BJ] för en månad sedan eller så om den här NFT-idén tycker jag att det var en riktigt attraktiv idé för honom och alla familjer som vi gör detta med, för på vissa sätt ger NFT dessa människor en möjlighet att återta det fotot, säger Bender. ”De har varit på den här berg-och dalbana i alla dessa år och sett fotot gå överallt. Och nu får de prägla det och autentisera det. De får sätta sin stämpel på det. ”

På frågan om varför vinsten inte bara skulle gå helt till BJ, sa Bender att bloggen redan äger många av de bilder som den har fått som bidrag under åren. ”Vi betalade familjerna för att licensiera bilderna”, förklarade han. “Så vi kunde teoretiskt bara ha gått och gjort NFT-men vi skulle aldrig ha gjort det.”

Katastrofflicka

Zoe Roth var bara fyra när hennes pappa knäppte ett foto av henne som flirade framför en brinnande byggnad. Fotoet blev viralt 2008 och blev ett slags stenografi för att njuta av kaos.

Nu, vid 21 år, är Roth en bona fide-tusenär – i april såldes en NFT kopplad till Disaster Girl-meme på Foundation för en iögonfallande $ 390.000. Köparen var ett konto som heter @ 3FMusic, vilket också köpt De New York Times‘NFT för 562 000 $).

En för barnbarnen.

Alltför fäst flickvän

Alltför fäst flickvän är en karaktär från YouTuber Laina Morris som blev viral 2012. Morriss video riffade på Justin Biebers sång “Boyfriend” och förvandlade den till en låt om en oupphörligt behövande flickvän.

Morriss sång innehåller sådana övertygande kupoler som: “Om jag var din flickvän / skulle jag aldrig låta dig lämna / utan en liten inspelningsenhet / tejpad under ärmen.” Hennes video tog fart; hittills har den 21 miljoner visningar. Men Morris berömmelse extraherade mer från henne än hon gjorde från den. Efter ett år med att ladda upp komedievideor till YouTube började stressen och trycket överväldiga henne. Morris kämpade med depression och slutade slutligen YouTube 2019.

När kryptokonsten gick igen, auktionerade Morris stillbilden som gjorde henne känd som en NFT och tog hem en furstlig summa: 411 000 $. Ett konto som heter 3FMusic (det köpte också New York Times NFT) var den högsta budgivaren.

“Du kommer verkligen att göra mig emotionell över ett läskigt ansikte som jag skapade för 9 år sedan?!”, Sa hon i en tweet efter auktionen. ”Du har verkligen ingen aning om hur det här kommer att förändra mitt liv. Jag menar det. Jag är så otroligt tacksam och också fortfarande bara BLÅNG BORT. Så konstigt. Så cool. Wtf. Tack, internet. ”

“Det läskiga ansiktet var definitivt ett sista minuten-beslut”, sade hon berättade Buzzfeed 2020.

Tangentbord Cat

Kom ihåg Keyboard Cat, den bedårande katten som spelade en söt liten låt på en synthesizer? Hennes namn var Fatso, och hon är nu en NFT. @yourethememenowdog, som plockade upp Scumbag Steve, fängslade den här i 33 ETH – sedan $ 64.000.

Otur, Brian

Kyle Craven, mer känd som stjärnan i Bad Luck Brian-meme, sålde sin NFT för 20 ETH i mars. Cravens meme härstammar från ett foto som ursprungligen var avsett för hans highbook-årbok.

På bilden är Craven klädd i en dorky tröja och drar ett fånigt ansikte. Han ser påtaglig ut, till och med lite besvärlig; inte annorlunda än någon annan godmodig gymnasieelever. Craven sa i en YouTube-intervju 2016 att han inte var något liknande: han poserade för fotot för att roa sina vänner.

Skämtbilden kom inte in i årboken (rektor, Hävdar Craven, var på honom). Han sparade en kopia och den slutade på Reddit, där saker började spira. “Jag ser lyckligtvis inte ut som bilden, så jag blir knappast känd igen offentligt”, insisterar Craven. Vad var inte Cravens avsikt var att hans likhet skulle bli rumpan för hundratusentals online-skämt, var och en ett spel på Bad Luck Brian-arketypen: en trevlig kille och ett olyckligt offer för ändlös olyckliga omständigheter.

Craven, nu 31, har äntligen fått lite lycka: Bad Luck Brian NFT han sålde på Foundation genererade 20 ETH, eller $ 36.000. Och det kunde inte ha hänt en trevligare kille.

Sur katt

Grumpy Cats riktiga namn var Tardarsås. Katten fick namnet Årets meme vid Webby Awards 2013. Hennes ägare, Tabatha Bundesen, översatte Grumpy Cats virala ögonblick till framgångsrika sociala mediekonton och varusamlingar. I NFT-form, Grumpy Cat gick för 44 ETH, eller nästan $ 100.000.

Ermahgerd

Ber om ursäkt till Maggie Goldenberger, annars känd som “Ermahgerd” -flickan –hennes NFT tjänade bara 4600 dollar.

Source link