Franska och schweiziska banker testar CBDC för grossistmarknadsutlåning

Bank of France och den schweiziska nationalbanken kommer att pröva digitala valutor för centralbanker (CBDC) för grossistutlåningsmarknaden och växa massan av centralbanker som överväger en CBDC.

Frankrike och Schweiz har båda avslöjat sina planer på att inleda CBDC-försök, eftersom Banque de France och den schweiziska nationalbanken meddelade att de skulle pröva sina respektive valutor i en Reuters-rapport som publicerades den 10 juni.

Rapporten säger att rättegången kommer att fokusera på grossistutlåning i motsats till den dagliga offentliga användningen. Tre banker kommer att vara en del av rättegången – Schweiz UBS, Credit Suisse och Frankrikes Natixis. Välkända namn i kryptosektorn kommer också att hjälpa till med försöken, nämligen SIX Digital Exchange, R3 och Innovation Hub.

Europeiska centralbankens (ECB) president Christine Lagarde har tidigare talat om en digital euro, även om hon har sagt att en slutprodukt kan vara år borta. Bank of France har under tiden använt blockchain-teknik för att avveckla digitala obligationer utgivna av Europeiska investeringsbanken.

Meddelandena från CBDC kommer när världens bästa ekonomier förbereder sig för G7-toppmötet, som sannolikt kommer att se en viss diskussion om kryptovalutor. Tillgångsklassen har haft tumult några veckor och tillsynsmyndigheter i USA har pratat om investerarskydd. Cybersäkerhet är också en viktig diskussionspunkt som USA: s president Biden kan ta upp.

Under tiden är dessa stora ekonomier medvetna om att blockchain-baserade betalningssystem har fördelar, men har fallit på ett beslut. Men globala regleringsorgan som Bank for International Settlements (BIS) kastar också stöd bakom CBDC. BIS har också sagt att det måste finnas internationellt samarbete för CBDC.

CBDC-piloter är nu en gemensam utveckling

Frankrike och Schweiz går med i flera andra länder i loppet om att utveckla ett CBDC som är fullt fungerande och som inte har några kompromisser. Frankrike har länge tittat på detta med Societe Generale som diskuterade en CBDC förra året. Det är dock bara med detta tillkännagivande att det finns ett officiellt uttalande från landets centralbank angående en större pilot.

Kina leder denna razzia in i CBDC-rymden, även om Bahamas och Kambodja faktiskt är de två bästa tillgängliga CBDC: erna, enligt PwC. De två sistnämnda länderna har redan lanserat sina digitala valutor, medan Kina för närvarande genomgår prövningar och förbereder sig för en lansering senare i år.

Andra länder som undersöker CBDC är Sverige, Japan och Sydkorea. Det är troligt att vi kommer att höra uppdateringar om denna fråga inom en snar framtid, eftersom fler regeringar tillkännager sina avsikter.

Det faktum att så många centralbanker pratar om CBDC antyder att kryptorummet kan vara vid en stor vändpunkt. Vissa regeringar har sagt att CBDC kan samexistera med den privata kryptovalutamarknaden, medan andra har kritiserat den senare. Av dessa har USA: s senator Elizabeth Warren varit en av de mest högljudda kritikerna och sagt att kryptovalutor inte har uppfyllt sina löften.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen som finns på vår webbplats är helt på egen risk.Source link