Från grann till Zed: Hur digital hästkapplöpning blev en NFT-favorit


I korthet

  • Zed Run är ett online hästkappspel som använder icke-fungibla tokens (NFT).
  • Spelare kan köpa, avla och tävla digitala hästar, som representeras av NFT.

Allt började med en affisch i en kinesisk restaurang i Australien.

Chris Laurent, medgrundare av Sydney-baserade Virtually Human Studio och skapare av NFT-hästkappspelet Zed Run, hämtade sin middag en natt i slutet av 2017 när han såg en reklam för en lokal studgård på väggen. Det erbjöd en hingst för avel med en avgift på AUS $ 15.000.

Laurent, en hästkapplöpningsentusiast som gjorde konsultarbete för en australisk bookmaker vid den tiden, tittade närmare på affischen och märkte en bildtext under som angav att den här hästen kunde föda upp till 200 gånger om året.

CryptoKitties, ett digitalt handelsspel i Pokémon-stil baserat på Ethereum blockchain, hade också gjort rubriker runt den tiden, och medan Laurent ursprungligen hade avfärdat det som ”typ av dumt”, såg den här affischen honom att inse att en version av CryptoKitties avelssystem kunde användas för att demokratisera tävlingshästägande och dela mer av de pengar som görs med den genomsnittliga spelaren.

Några månader senare föddes Zed Run.

Zed Run medskapare Chris Laurent. Bild: Praktiskt taget mänsklig

Den berömda Mister Zed

I hjärtat av Zed Run är den icke-fungibla symbolen (NFT), en bevisligen unik kryptotillgång som kan kopplas till digitalt innehåll. Det innehållet kan vara bilder, video eller musik – eller, i fallet med Zed Run, en digital häst.

Först kunde Laurent och grundaren Rob Salha inte riktigt tro att någon var villig att köpa sina icke-fungibla ge-gees, särskilt med tanke på att de ännu inte hade lanserat racing- eller avelkomponenterna i spelet. Men inom några veckor bytte hästar som köpts för 80 dollar från Zed händer på sekundära marknader för så mycket som 10 000 dollar. Det var då paret insåg att de var på väg åt något.

Zed Run skärmdump
Zed Run-tävlingar äger rum på en neonfärgad, futuristisk bana. Bild: Praktiskt taget mänsklig

”När det gäller blockchain-adoption är det bästa sättet att få in nya användare att ge dem något som de känner till”, berättar Laurent. Avkryptera över zoom. ”Anledningen till att Zed mår bra är att du inte behöver förklara det: du köper en häst, betalar för att delta i ett lopp och tar hem en del av potten om du lyckas – det är bokstavligen det.”

Till skillnad från den riktiga saken äger Zed Run-tävlingar rum på ett flytande spår som skär genom ett retro-futuristiskt landskap i Tron-stil. Varje lopp bestäms helt och hållet av de dussintals konkurrerande hästarnas medfödda förmåga, med en algoritm som bestämmer resultatet baserat på tusentals möjliga resultat.

”När det gäller blockchain-adoption är det bästa sättet att få in nya användare att ge dem något som de känner till.”

Chris Laurent

Dessa förmågor är baserade på hästens DNA, som bestäms av tre saker: dess blodlinje (Nakamoto, Szabo, Finney eller Buterin, med var och en med sina egna egenskaper), genotyp (ett tal som visar hur långt det är från sina förfäder , 1 är lägsta och 268 högsta) och ras (Genesis, Legendary, Exclusive, Elite, Cross eller Pacer).

Digitala fullblod

Endast 38 000 Genesis-hästar – de snabbaste, renaste digitala naglarna i spelet – kommer någonsin att finnas tillgängliga, men avel två kombinerar deras egenskaper för att skapa en av de andra. Till exempel kommer avkomman till två Genesis Nakamotos att vara legendariska med sina kombinerade genotyper, medan ett Genesis Nakamoto och Legendary Szabo-par kommer att producera en exklusiv Szabo med sina, och så vidare.

Ju renare din häst, desto större chans har du att äga en vinnare, men nyckeln till Zed Run-framgång är att delta i rätt lopp. Efter deras första riktmärkeshändelse får varje häst ett betyg baserat på dess prestanda, som sedan avgör vilken klass den tillhör. Du kan välja att delta i lopp över din hästs klass, men inte nedan, med poäng tilldelade eller borttagna baserat på prestanda i efterföljande lopp. Ju högre din hästs vinstprocent, desto mer kommer den att leda på sekundärmarknaden och desto mer kan du ta ut andra ägare för att avla med den.

Och det är där Zed Run skiljer sig från de flesta andra NFT-erbjudanden – det ger människor faktiskt något att göra med sina investeringar. Ägare av NFT-konst kan sitta på sitt köp och hoppas att priset stiger över tiden, men de kan inte delta i en JPEG i ett lopp. ”Vi är en av de första NFT: erna som ger användaren en bra upplevelse”, hävdar Laurent. ”Inte bara kan du använda din NFT som en värdeförråd, du kan spela med den och den kan ge dig en avkastning utan att du behöver förlora kontrollen över den.”

”Vi är en av de första NFT: erna som ger användaren en bra upplevelse. Inte bara kan du använda din NFT som en värdebutik, du kan också spela med den.”

Chris Laurent

Zed Run-tävlingar är ofta nagelbitande nära, med förmodligen ”mindre” hästar som ofta kan slå dem med renare blodlinjer. För de som inte har hud i spelet har det för närvarande begränsat att titta på en, men vadslagning är bara en av många saker i Zed-pipelinen. ”Vi har pratat med majoriteten av de stora satsningsoperatörerna från hela världen och vi kommer att arbeta med dem i framtiden när vi har ramarna och lagligheten på plats för att kunna leverera det”, säger Laurent. ”Det är inte något vi vill skynda oss på.”

Skins i spelet

En mer överhängande ankomst till Zed Run-stallen är skinn. Hästar finns för närvarande i olika nyanser, inklusive svart, rosa och grönt, men snart kommer Zed att börja auktionera skinn i samarbete med vad Laurent kallar ”några av de bästa varumärkena i världen.” I överensstämmelse med 80-talets estetik kommer dessa att levereras via NFT-patroner, där de första kommer som en del av ett partnerskap med Atari.

Ursprungligen kommer dessa skinn att vara rent dekorativa, men så småningom kommer du att kunna begränsa tävlingar till endast de som äger en viss typ av hud, en del av ett bredare drag för att ge Zed-communityn mer kontroll över hur allt fungerar, börjar med en ’ partläge ’som gör det möjligt för användare att skapa privata evenemang bara för att deras vänner ska komma in. ”Vi vill att schemat ska vara mer organiskt och användardrivet”, säger Laurent. ”Vi tror att det är det första steget att överföra stafettpinnen till vårt samhälle.”

Håller dig på rätt spår

Under de närmaste åren kommer Zed också att introducera spårförhållanden, väder, gate preferens, trötthet, nivåer inom klasserna och möjligen till och med avatarer, även om Laurent säger att den senare förmodligen skulle kräva ett helt nytt spelläge. ”Vi hade jockeys i våra ursprungliga mock-ups och sedan satte vi ihop spelet och hästarna såg fantastiska ut av sig själva”, säger han innan han förklarar hur ägare skulle kunna hyra vissa jockeys i ett försök att ge sina hästar en bättre chans att vinna. ”Det var en annan anledning till att vi släppte det på grund av komplexiteten i att korsbestämma två NFT: er som är baserade på prestanda”, förklarar han. ”Det kan komma i framtiden, jag är inte så säker ännu, men det låter verkligen som ett riktigt intressant område att utforska.”

Det finns massor av andra idéer som Laurent planerar att experimentera med – staket och hoppning, ägarbanor och till och med 1000 hästkapplöpningar – men det är väldigt mycket en långsiktig vision. Zed förvärvade nyligen en tomt i kryptobaserad virtuell värld Decentraland, där användare kommer att kunna umgås med andra ägare, upptäcka nya hästar och titta på tävlingar, men Laurent har mycket större planer för framtiden. ”Vi har pratat om AR och VR sedan den dag vi började detta”, säger han. ”Du kan sätta på ett headset och se några hästar springa uppför Las Vegas-remsan eller dra ut din telefon och simulera dem genom den faktiska miljön framför dig.”

Medan begränsad allmän antagande av den tekniken innebär att sådana avrättningar fortfarande har en ganska nischad överklagande, har Laurent ingen tvekan om att vi kommer dit till slut, varför om du zoomar in på en Zed Run-häst ser du att den har en käken, tänderna och en tunga, och den blinkar och rör sina läppar och näsborre. ”Vi kallar det ibland en NFT med flera generationer”, säger han, innan han beskriver sin vision om att en Zed Run-häst ska föras ner genom familjer som en antik klocka eller älskad ring och så småningom visas i en Ready Player One-metavers. ”Det är tankeväckande saker att tänka på och många människor kommer inte att förstå det, men saker kommer att gå i den riktningen.”

Kvinna i VR-headsetet som ansar polygonhästen
VR är ett område som skaparna av Zed Run vill utforska. Bild: Praktiskt taget mänsklig

Under tiden vill Laurent också försäkra dem som känner att de redan saknat Zed-båten att det fortfarande är tidiga dagar. Endast ungefär hälften av de 38 000 Genesis-hästarna är i omlopp hittills och det finns goda skäl till att spelet fortfarande är märkt som i beta.

”Det finns många faktorer som finns i koden men inte är aktiverade ännu”, säger han. ”En sak som är väldigt viktigt för ekosystemet är att se till att alla tävlingshästar har en plats och att se till att om du kommer in i spelet om fem år att du fortfarande har en chans. När det gäller oss, om du är här nu är du inte för sent. ”



Source link