Fitch Ratings: CBDC kan störa finansiella system om risker inte hanteras

Fitch Ratings hävdar att centralbankens digitala valutor (CBDC) kan störa finansiella system som ett resultat av disintermediation och cybersäkerhetshot.

Finansiella kreditvärderingsinstitutet Fitch Ratings släppte en forskningsrapport den 17 maj om centralbankens digitala valutor (CBDCs). Byrån hävdar att CBDC skulle ge både fördelar och nya risker för regeringar, varav mycket redan diskuteras av myndigheter.

Fitch konstaterar att fördelarna med CBDC är kontantlösa betalningar, digitalisering och möjligheten att hjälpa icke-banker. Dessutom möjliggör de mer kontroll över betalningssektorn, som ofta domineras av privata företag. CBDC möjliggör också bättre övervakning och förebyggande av ekonomisk brottslighet.

Naturligtvis är införandet av en ny nationell betalningsmekanism full av osäkerhet. Detta är ett enormt stort projekt, så det är uppenbart varför regeringar tar sig tid innan en officiell lansering.

Fitch konstaterar att ”utbredd användning av CBDC kan störa finansiella system” om tillhörande risker inte hanteras. Det beskriver dessa risker som fonder som snabbt flyttar in på CBDC-konton från bankinsättningar, vilket resulterar i finansiell distans och cybersäkerhetshot mellan centralbanken och ekonomin.

Vi kan dock fortfarande se CBDCs i aktion snarare än senare. Fördelarna uppfattas tydligt som att de uppväger nackdelarna och regeringar världen över leder resurser till forskning och utveckling.

Utvecklingshastigheten för CBDC ökar

Forskningen och utvecklingen av CBDC ökar snabbt och flera stora ekonomier arbetar nu aktivt med att implementera dem. Regeringar börjar se fördelarna med ett blockchain-baserat betalningssystem i en digital ekonomi. I synnerhet uppskattar de möjligheten att lyfta stora delar av de missgynnade sektionerna med ett billigt och snabbt betalningsmedel.

Men märkbart, medan Kina leder vägen, har USA varit relativt tyst på eventuell utveckling av en digital dollar. Det har emellertid funnits en viss hänvisning till det på de högsta regeringsnivåerna, och det finns ett digitalt dollarprojekt på gång av ex CFTC-ordförande Christoper Giancarlo. Men i stort sett har USA inte erbjudit mycket klarhet i frågan.

PwC har under tiden rankat olika CBDC-projekt och rankat Bahamas och Kambodjas CBDC-toppar.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen som finns på vår webbplats är helt på egen risk.Source link