Elon Musk Scams efter SNL rakes in $ 300K i Bitcoin, Ethereum och Dogecoin

I korthet

  • Scammers använde Elon Musks framträdande utseende på Saturday Night Live för att bekämpa människor på nästan $ 300 000.
  • Bedrägeriet är det äldsta tricket i boken: att använda falska konton för att riva in krypto för falska giveaways.

Cybercrooks lurade nästan 300 000 dollar i kryptovaluta från blivande investerare under helgen genom att använda hype runt Elon Musks Saturday Night Live-utseende för att bluffa människor, enligt uppgifter som släpptes idag.

Elon Musk dök upp på Saturday Night Live på helgen – och kort marknadsförde sin favoritkryptovaluta, Dogecoin. Mememyntet sjönk i värde efter hans utseende men det var den perfekta möjligheten för bedragare att använda den excentriska miljardären som en front för en lurare.

Scammers skapade minst 20 Saturday Night Live- och Elon Musk Twitter-konton och bad folk skicka sina Bitcoin, Ethereum eller Dogecoin till tvivelaktiga adresser, skrev MalwareHunterTeam, en webbplats som spårar skadlig aktivitet online, på en måndag tweet.

I skrivande stund hade de kriminella adresserna fått 191 293 dollar i Bitcoin och Ethereum och nästan 90 000 dollar i Dogecoin.

Con konstnärerna hävdade att genom att skicka krypto till en listad adress, skulle mer krypto skickas tillbaka i gengäld. Detta trick är ingenting nytt och har plågat sociala medier i flera år.

”Den här typen av bedrägerier pågår länge, människor förlorade miljoner (om vi räknar med priserna just nu, tiotals miljoner) dollar i mynt och det finns fortfarande inga tecken på verklig omsorg om detta från Twitter,” sade MalwareHunterTeam, med hänvisning till bedrägerier från år tillbaka.

Genom att använda verifierade konton som kopierar profilerna till Elon Musk eller Saturday Night Live faller människor lätt för sådana bedrägerier, skrev MalwareHunterTeam i en annan tweet.

Eftersom profilerna ser riktiga ut och ibland har det blå Twitter-verifieringsfästet är människor desto mer mottagliga för att tänka att ”giveaways” är äkta.

Förra juli, en mer sofistikerad krypto-bluff gjorde rubriker. De uppmärksammade kontona för ett antal kändisar – inklusive Elon Musk, Joe Biden och Kim Kardashian – var faktiskt hackad och används av bedragare för att marknadsföra ett falskt Bitcoin-giveaway-system. Minst 120 000 dollar skickades i Bitcoin-donationer till en falsk adress.

Konmanen bakom hacket, 17-årige Graham Ivan Clark, dömdes till tre år i fängelse och tre års prövning i mars efter att ha erkänt sig skyldig till ekonomiska avgifter.

Bedrägerier har länge använt falska kändisförsäkringar för att lura folk att skicka dem sin krypto. Elon Musk – en Twitter-högtalare och världens rikaste man – används ofta som ett ansikte för bedrägerier. Förra året, ett Bitcoin-konto som tittade som om det ägdes av Elon Musk (eftersom det hade hans namn i adressen) mottagen 2 miljoner dollar i Bitcoin på två månader.

Och mer nyligen, i mars, en falsk webbplats som låtsas vara teknikentreprenören fick skickas 243 000 dollar i världens största krypto.

Storbritanniens Financial Conduct Authority har varnade flera gånger att det är vanligt att brottslingar använder falska kändisar på sociala medier – ofta tillsammans med bilder av dyra varor – för att sätta fällor för blivande investerare.

Source link