Elon Musk och Bitcoin: Ingen man borde ha all den kraften


Vilken konstig vecka det var i kryptoland. Men då är det inte varje vecka?

I förra lördagen gav Elon Musk oss ett läroboksexempel på ”köp ryktet, sälj nyheterna.” Han hjälpte till att skicka Dogecoin, hans favorit-meme-token för att pumpa på Twitter, på en raketfärd under dagarna som ledde fram till sin ”Saturday Night Live” -debut – tills resan plötsligt slutade minuter innan SNL startade. När Musks mor Maye Musk släppte DOGE i den inledande monologen sjönk myntet snabbt – det föll från 62 cent till under 50 cent under nästa timme. Senare i showen erkände Musk, som spelade karaktären av finansiell expert ”Lloyd Ostertag”, för Michael Che att Dogecoin är ett ”liv” – inte ett snyggt utseende, inte ens i en komedi-skiss.

När veckan började var Musk den största historien i krypto, eftersom kritiker återigen frågade: Var hans DOGE-pumpande tweets oansvariga? Vad är Musk skyldig till alla Tesla-dyrkare som köpte Dogecoin på grund av hans tweets? (Tweetsna är inte olagliga, men de är förmodligen oetiska; i slutet av februari, som svar på rapporter om att SEC undersökte hans Dogecoin-tweets, sa Musk: ”Jag hoppas att de gör det! Det skulle vara fantastiskt.”)

På onsdag kväll förändrades berättelsen igen när Musk twittrade en bomb: Tesla, bara tre månader efter att ha köpt 1,5 miljarder dollar i Bitcoin, kommer att döda kryptovalutan på grund av miljöhänsyn.

Va? Som Wedbush-analytikern Dan Ives skrev: ”Arten av Bitcoin-gruvdrift har inte förändrats under de senaste tre månaderna.” Ives kallade Musks Bitcoin-vändning ”överraskande och förvirrande.” Avkryptera’Scott Chipolina skrev att Musk ”har gjort ett potentiellt dödligt slag mot hans image som en av Bitcoins största förespråkare.” Musks tweet skickade Bitcoin ner 15%, och andra stora mynt slog också.

Så sent som den 22 april sjöng Musk en annan melodi. Han twittrade ”True” som svar på en Jack Dorsey-tweet som hävdade att Bitcoin ”stimulerar förnybar energi.” Något tydligt förändrats – den mest populära gissningen är att någon sa till Musk att Bitcoins miljöpåverkan skadar Teslas gröna bild.

Så under en vecka som gav nyheter om en amerikansk DOJ- och IRS-utredning om Binance och en iögonfallande amerikansk inflationsläsning som väckte frågor om Bitcoin verkligen är en säkring mot inflation, drunknade Musks tweets allt. Elon Musk var återigen den största historien i krypto.

Skulle en tweet om Bitcoins miljöfrågor från MicroStrategys VD Michael Saylor ha orsakat samma nivå av panik? Vad sägs om en från Square CEO Jack Dorsey? Jag tror inte det.

Musk är den bästa affischpojken för kryptoflaggsväva i mainstream-teknik. Priserna går på nycklarna i hans tweets. När Musk och Tesla först köpte in skickade Bitcoin Bitcoin; Det är ingen överraskning att Musk och Tesla backar bort skulle ha motsatt effekt.

Självklart kan en oändlig teknisk miljardär inte kontrollera den framtida lönsamheten för ett 11 år gammalt, biljoner dollar globalt betalningsnätverk. Bitcoin är större än Elon Musk. Men är Dogecoin?

På torsdag hävdade Musk att han ”arbetar med Doge-utvecklare för att förbättra systemtransaktionseffektiviteten.” (Det visar sig att det verkligen finns Dogecoin-utvecklare; AvkrypteraAdriana Hamacher hittade några som avslöjade att Musk har pratat med dem sedan 2019.) Den tweetet, tillsammans med nyheten att Coinbase snart kommer att lista DOGE, kom som en gåva till DOGE-innehavare och skickade myntet upp 30% minuter.

Tillbaka i februari varnade Musk under en klubbhuschatt att hans tweets om Dogecoin är avsedda att vara skämt. I mars frågade jag Mark Cuban om att han tog Musks Dogecoin-tweets och han sa: ”Det är bara Elon, eller hur? Han gillar att höja helvetet och han har plattformen för att göra det.” BloombergMatt Levine skrev den 6 maj: ”Dogecoin är uppe för att det är roligt.”

Men prispåverkan av Musks tweets är inget skämt. Och nu verkar han vara mästare i Dogecoin i stället för Bitcoin. Glöm inte att han också är VD för SpaceX, som kommer att starta ett månemission nästa år som betalas för i DOGE. Och den här veckan frågade han sina Twitter-följare om Tesla skulle acceptera Dogecoin; föreställ dig vad det kommer att göra för DOGE-priset.

Skämtet är inte roligt längre för Bitcoin-troende.

Detta är Roberts på Crypto, en helgkolumn från Decrypt-chefredaktören Daniel Roberts och Decrypt Executive Editor Jeff John Roberts. Registrera dig för Decrypt-nyhetsbrevet för att få det i din inkorg i framtiden. Och läs förra helgens kolumn: Binance och Coinbase säger att de inte har något huvudkontor – det är sant och osant.

Source link