Elon Musk kommer att ha ’ingen roll’ i Bitcoin Mining Council

I korthet

  • Elon Musk kommer inte att spela en formell roll i Bitcoin Mining Council, klargjorde gruppen idag.
  • Musk retade initialt gruppens bildande i en tweet förra månaden.
  • Rådet syftar till att främja Bitcoin ”öppenhet i energianvändningen.”

Elon Musk tycker om att hålla sig sysselsatt – han grundade PayPal, driver bilföretaget Tesla för flera miljarder dollar och vill ”skydda medvetenhetens framtid genom att göra livet mångplanetärt” genom rymdföretaget SpaceX.

Men galvaniserar Bitcoin gruvarbetare mot en renare, mer energieffektiv framtid kommer inte att finnas på hans att göra-lista – inte formellt, hur som helst.

Bitcoin Mining Council, en grupp energimedvetna nordamerikanska Bitcoin brytning företag avslöjade först av Musk i en tweet i slutet av maj, debuterade idag och klargjorde att Musk kommer att ha ”ingen roll” i rådet.

Musks engagemang i gruppen verkar ha börjat och slutade med det ”utbildningsanrop” som Teslas VD höll med gruppen den 24 maj, som han beskrev som ”potentiellt lovande.”

Mannen som orkestrerade mötet, MicroStrategys VD Michael Saylor, meddelade rådets lansering idag i en tweet, som beskriver gruppen som ”ett frivilligt och öppet forum för Bitcoin-gruvarbetare som är engagerade i nätverket och dess kärnprinciper.” Saylor tillade: ”Vi främjar öppenhet, delar bästa praxis och utbildar allmänheten om fördelarna med Bitcoin och Bitcoin-gruvdrift.”

Bitcoinbrytning är en energiintensiv process som kräver stora mängder beräkningskraft. Det är hur nya Bitcoins skapas och nätverket upprätthålls. Kritiker avvisar det som slösaktigt, medan förespråkare säger att fördelarna med decentraliserade, statliga pengar är värda det.

Musk, vars bilföretag Tesla hade köpt Bitcoin till ett värde av 1,5 miljarder dollar i februari, tycktes ha blivit svängt av kritikerna när han den 12 maj meddelade att Tesla inte längre skulle acceptera Bitcoin som betalning, med hänvisning till miljöhänsyn. ”Vi är oroliga för att snabbt öka användningen av fossila bränslen för Bitcoin-gruvdrift och transaktioner, särskilt kol, som har de värsta utsläppen av något bränsle,” sa han vid den tiden.

Flytten skakade marknaden. Priset på Bitcoin föll från 56 000 dollar till 49 000 dollar samma kväll, en minskning med 12,5%. Bitcoin har inte handlat över 50 000 dollar sedan. Idag är 1 Bitcoin värt cirka 35 000 dollar.

Att bjuda in Musk att gå med i det första samtalet med gruvarbetare verkar ha varit Saylors sätt att utvidga en olivkvist. Saylors MicroStrategy är kraftigt investerade i Bitcoin – det har cirka 3,3 miljarder dollar i Bitcoin på sin balansräkning, enligt Bitcoin Treasuries, och tillkännagav nyligen planer på att köpa en halv miljard mer. Under tiden flyttar Musks tweets rutinmässigt Bitcoin-marknaden – upp eller ner – och han vet det:

Men Bitcoin Mining Council, i sin nuvarande form, kanske inte gör mycket för att övertyga Bitcoins starkaste kritiker. Gruppen, som vissa Bitcoin-anhängare ursprungligen tuktade som ett centraliserat försök att kontrollera gruvindustrin, kommer faktiskt inte att införa energistandarder för sina medlemmar: ”BMC är inte utformat för att ha” tänder ”eller berätta för någon vad man ska göra,” webbplats förklarar.

Snarare uppmuntrar rådet sina medlemmar att dela sina ”energimix” och energiförbrukningsdata för ”forsknings- och utbildningsändamål.” För närvarande hoppas Saylors gruvgrupp att det bara räcker för att omforma allmänhetens uppfattning om Bitcoins miljöpåverkan.

Eller, kanske åtminstone, Elon Musk’s.

Source link