Elizabeth Warren trashar Bitcoin, Dogecoin och annan krypto i senatsutfrågningen

I korthet

  • Senator Elizabeth Warren (D-MA) lade ut allvarlig kritik mot kryptovaluta under en utfrågning av senatens bankkommitté.
  • Hon attackerade dess roll i bedrägerier, hack och klimatkrisen.
  • Utfrågningen fokuserade på utvecklingen av en potentiell centralbank digital valuta (CBDC).

Under en hörsel om utvecklingen av en potentiell centralbankens digitala valuta kritiserade senator Elizabeth Warren kryptovalutor för deras roll i att underlätta bedrägerier, ransomware-attacker och föroreningar.

I sitt inledande uttalande kallade Warren krypto för ett ”fjärde klassens alternativ till verklig valuta” tack vare att det var ett ”eländigt sätt att köpa och sälja saker”, ”en elak investering” och ”en fristad för olaglig aktivitet.”

”Till skillnad från dollarn,” sa Warren, ”varierar deras värde väldigt beroende på nycklarna från spekulativa dagshandlare. På bara de senaste två månaderna har värdet av Dogecoin ökade mer än tiofaldigt och minskade sedan med 60%, ”sa hon.” Det kan fungera för spekulanter och fly-by-night-investerare, men inte för vanliga människor som letar efter en regelbunden värdekälla för att få betalt in och till användning för dagliga utgifter. ”

Men Warren gjorde klart att hennes kritik inte var begränsad till bara Bitcoin eller Dogecoin. De flesta kryptovalutor är extremt flyktiga, resonerade hon, vilket gör dem svåra att använda som utbytesmedel. Hon citerade också kryptos brist på konsumentskyddslagar, vilket ger lite juridisk möjlighet för offer för bedrägerier. När det gäller hur crypto underlättar vissa former av olaglig aktivitet, Warren nämnde nyligen ransomware-attacker mot Colonial Pipeline och JBS, ett köttföretag, som båda involverade kryptobetalningar.

”Varje hack som betalas framgångsrikt med en kryptovaluta blir en annons för fler hackare att prova fler cyberattacker”, argumenterade Warren.

När Bloomberg ursprungligen rapporterade att Colonial Pipeline hade betalat en lösen till ett ryskt kollektiv med namnet DarkSide, hävdade det att företaget genomförde betalningen i en ”spårbar kryptovaluta.”

”Untraceable” hänvisar vanligtvis inte till en kryptovaluta som Bitcoin, som registrerar transaktioner på en offentlig huvudbok. Savvier brottslingar, som vi rapporterade vid den tiden, tenderar att hålla fast vid sekretessmynt, t.ex. Zcash och Monero.

Det visade sig att DarkSide frågade efter Bitcoin – och bara några veckor senare, US Justice Department lyckades återställa en del av lösen. Så vissa attacker är åtminstone inte bra reklam för fördelarna med krypto som ett verktyg för kriminell aktivitet.

Warren uttalanden var en del av en bredare punkt om skillnaderna mellan löftet om krypto som uttrycks av dess högsta förespråkare, och verkligheten av hur dessa tekniker används för närvarande.

”Cryptos löften har inte gått i uppfyllelse”, sa hon.

Warren frågade också Columbia Law professor Lev Menand om stallmynt—En typ av kryptovaluta som är kopplad till värdet av en fiatvaluta och som sålunda teoretiskt upprätthåller ett ”stabilt” pris – kan vara ett pålitligt alternativ till en digital valuta som kontrolleras av en centralbank.

”Visst inte,” sa han. ”De är farliga för båda sina användare, och när de växer, för det bredare finansiella systemet.”

En del av detta resonemang har att göra med tanken att om människor tappar förtroende för stallmynt kan påseinnehavare bara dumpa dem massor. ”De människor som är långsamma att komma ut kan ha stora förluster”, förklarade Menand.

Detta är inte hypotetiskt – värdet på Tether, den mest värdefulla dollar-bundna stablecoin, föll till $ 0,95 under förra månads marknadsinträde.

Warren nämnde också vad som har blivit den vanligaste kritiken mot kryptovaluta: att den stimulerar världshistoriska nivåer av energiförbrukning, varav mycket kommer från kraftnät som är beroende av fossila bränslen.

Trots det var Warren öppen för möjligheten till en centralbank digital valuta – något som stöds av den amerikanska regeringen och underkastas regler.

”Legitima digitala offentliga pengar kan hjälpa till att driva ut falska digitala privata pengar”, sa hon. ”Det kan bidra till att förbättra ekonomisk inkludering, effektivitet och säkerheten i vårt finansiella system om de digitala offentliga pengarna är väl utformade och effektivt genomförda, vilket är två mycket stora” ifs. ”Source link