El Salvador-medborgare berättigade till gratis Airdrop på $ 30 i Bitcoin


I korthet

  • Bitcoin blir lagligt betalningsmedel i El Salvador i september.
  • Medborgare som registrerar sig för den statssponserade kryptoplånboken Chivo kommer att få $ 30 i Bitcoin.

Bitcoin blir lagligt betalningsmedel i El Salvador den 7 september tillkännagav president Nayib Bukele i ett tal till nationen på torsdagen.

För att fira tillfället sa han att varje medborgare som registrerar sig för den statssponserade kryptoplånboken, Chivo, kommer att få $ 30 i gratis Bitcoin.

Bitcoin-förespråkare Bukele meddelat hans kontroversiella planer på att göra kryptovalutans lagliga betalningsmedel tidigare denna månad.

Chivo plånboken

Under sin adress gav Bukele en handledning om hur man använder Chivo, en kryptoplånbok-app som regeringen har hjälpt till att utveckla för att öka användningen av Bitcoin.

Chivo tillåter Salvadorianer att skicka och ta emot Bitcoin, samt konvertera kryptovalutan till amerikanska dollar.

Den statliga plånboken, som använder ansiktsigenkänning, kan användas på enheter utan en mobil dataplan.

För att få gratis $ 30 i Bitcoin behöver medborgarna bara registrera sig för Chivo-plånboken. Om de alla tog upp erbjudandet skulle regeringen behöva distribuera cirka 200 miljoner dollar i Bitcoin till mer än sex miljoner människor.

Det har varit en del motstånd mot planen med vice ledare för landets oppositionsparti väcka talan mot regeringens Bitcoin-lag med motiveringen att den är författningsstridig.

De Världsbanken, den IMFoch andra globala myndigheter har också varit kritiska till El Salvadors planer, som inkluderar Bitcoin-gruvdrift drivs av geotermisk energi, levereras av landets många vulkaner.

I sin anförande föreslog Bukele att det kunde finnas dolda motiv bakom deras opposition. ”Vem skulle vara emot något som hjälper folket och inte gör någon skada? De är förmodligen politiskt motiverade,” sade han enligt uppgift.

Kritiker har hävdat att de åtgärder som införs tvingar människor att acceptera kryptovalutan. Som svar på dessa bekymmer sa Bukele att det inte är obligatoriskt att använda Bitcoin:

”Användningen av Bitcoin kommer att vara valfri, ingen kommer att få Bitcoin om de inte vill ha det,” sade han och tillade att om någon får betalning i Bitcoin kan de välja att ta emot dollar istället.

1 500 Bitcoin-bankomater för El Salvador

En infrastruktur för att stödja regeringens kryptokurrencyagenda samlas snabbt.

På torsdag tillkännagav ATM-operatören Athena Bitcoin planer på att installera cirka 1 500 krypto-bankomater i hela El Salvador, inriktade på områden där människor får överföringar från utlandet.

Företaget sa att det investerade mer än 1 miljon dollar i företaget, vilket gör det möjligt för användare att köpa Bitcoin eller konvertera det till kontanter.

Överföringsbetalningar som skickas hem från Salvadorianer som arbetar utomlands utgör ungefär en femtedel av El Salvadors bruttonationalprodukt (BNP) år 2019. Det är en av de högsta förhållandena i världen, enligt Världsbanken.

De höga kostnaderna för att skicka överföringar har ofta nämnts av Bukele som den främsta anledningen till att göra Bitcoin till ett lagligt betalningsmedel.

Den genomsnittliga transaktionskostnaden för att skicka överföringar till El Salvador. Bild: Världsbanken

Världsbankens data visar dock att betalningskostnaderna för remittering faktiskt har minskade med nästan 50% under de senaste tio åren.

Source link