Eco-NFT-projektet CryptoTrunks stängs tillfälligt av för att minska miljöpåverkan

I korthet

  • CryptoTrunks låter användare pryda ett NFT-träd som visar deras kryptoplånboks miljöpåverkan.
  • Efter en plötslig höjning av popularitet, i kombination med Ethereums höga gasavgifter, var projektet tvungna att ompröva sin egen miljöpåverkan.

Ett NFT-projekt som odlar ett pixelerat träd i enlighet med koldioxidavtrycket i din kryptohandel pausades bara två dagar efter lanseringen när Ethereums orimliga gasavgifter förvandlade projektet till en miljökatastrof.

”Tiotals dollar för nätverkskostnaden för gratis konst är cool, hundratals dollar är bonkers. Bättre att pausa och vänta på att saker och ting ska svalna, sa Will, den pseudonyma utvecklaren av CryptoTrunks. Avkryptera. Gasavgifterna svalnade ungefär en timme senare; utvecklarna har sedan återupptagit projektet.

CryptoTrunks, en riff på CryptoPunks, omformar en näringsidkares transaktionshistorik till en illustration av miljöskadorna orsakade av kryptovalutagruv. Ju större träd, desto mer har en näringsidkare värmt planeten. Från och med fredag ​​kunde användarna odla ett av 19 500 träd gratis – allt de behövde göra var att betala Ethereums ständigt föränderliga gasavgift.

Medan kryptomarknaden förvandlas till aska sprider CryptoTrunks sig som löpeld. hittills har användare präglat 7 657 generativa träd och ytterligare 645 “genessträd” (en samling av ytterligare 1 500 träd designade av CryptoTrunks ‘artist-in-residence, Reuben). Så populärt är CryptoTrunks att en kraftanvändare är det nu den femtonde största gasutgivaren på Ethereum– precis nedanför kryptovalutautbytet BitMart.

CryptoTrunks körs dock på samma gasblåsande blockchain som alla andra NFT: er som miljöaktivister varnar är fruktansvärda för miljön. Idag var gasavgifterna så höga att varje träd producerar cirka 250 kilo koldioxidutsläpp, enligt kolkalkylatorn Offsettra – motsvarande en timmes flygning som passagerare på ett kommersiellt trafikflygplan.

Reuben, som skapade protokollet tillsammans med Will, berättade Avkryptera att paret tillfälligt pausade projektet på söndag kväll för att vänta på att gasavgifterna skulle svalna. ”Med tungan som projektet är vi fortfarande mycket uppmärksamma på vårt koldioxidavtryck,” sa Reuben.

NFT: er, som Will påpekade, har blivit “typ av en boogeyman” för miljömedvetna NFT-samlare, och det är osannolikt att den andra framgången med ett annat NFT-projekt lyckas hjälpa. Men vilket bättre sätt att locka handlare till bekännelsebåset än med en blank ny NFT?

Att pausa protokollet minskar också kostnaderna. CryptoTrunks tar betalt för serverkostnaderna och för de beräkningar som är nödvändiga för att pryda varje träd – även de fria. Paret pausade protokollet när standardavgifterna för gas steg över 500 gwei och återupptogs ungefär en timme senare när avgifterna sjönk till 150 gwei.

Paret arbetar med Offsetra och Carbon.fyi för att göra CryptoTrunks till ett koldioxidneutralt eller kolnegativt projekt. De planerar att donera en del av intäkterna från ursprungsträd till Bull Run-projektet, ett återplanteringsprogram i Belize.

Hittills har CryptoTrunks verkligen spridit sitt budskap, om allt för bra. “Vi har fått några människor att säga att vårt projekt samlar Crypto Twitter tillsammans i sitt värsta ögonblick, vilket har varit en otrolig ära”, säger Reuben.

Source link