ECB-styrelseledamot: CBDC Euro skulle respektera integritet, till skillnad från privata ’instabila mynt’

I korthet

  • En digital euro skulle skydda konsumenternas integritet eftersom Europeiska centralbanken inte har något kommersiellt intresse av personuppgifter, säger ECB: s chef Fabio Panetta.
  • Facebook-stödda Diem är ett ”instabilt mynt”, sa han.

Europeiska centralbankens (ECB) verkställande styrelseledamot Fabio Panetta tror att en digital euro skulle bevara integriteten bättre än en stablecoin utfärdad av ett stort teknikföretag.

”Om centralbanken engagerar sig i digitala betalningar kommer integriteten att skyddas bättre[…]eftersom vi inte är som privata företag, berättade han Ekonomiska tider i en intervju som publicerades idag. ”Vi har inget kommersiellt intresse av att lagra, hantera eller tjäna pengar på användarnas data.”

Förra månaden sa Facebook-stödda Diem Association att en pilotversion av sin stablecoin – en privat digital valuta kopplad 1: 1 till en fiatvaluta – är på väg. Panetta beskrev Diem, tidigare Vågen, som ett ”instabilt mynt”, enligt MED.

Däremot skulle ECB: s digitala euro vara en centralbank digital valuta (CBDC). Det är fortfarande en preliminär plan; Enligt ECB: s president Christine Lagarde kan det ta minst fyra år. Att ta reda på hur man utformar myntet skulle ta två år ensam, sa Panetta.

Intervjun kommer två veckor efter att ECB rekommenderat regeringar att vara uppmärksamma på CBDC.

I en rapport den 2 juni sa ECB att regeringar som skämmer bort från CBDC riskerar att utsätta sina finansiella system och monetär autonomi för ”utländska teknikjättar som potentiellt erbjuder konstgjorda valutor i framtiden.” Rapporten nämnde inte Diem.

Panetta förklarade inte hur en digital euro skulle skydda integriteten annat än att föreslå att ECB inte skulle vara lika hungrig efter konsumentuppgifter som ett privat företag. ”Betalningen kommer att gå igenom, men ingen i betalningskedjan skulle ha tillgång till all information”, sa han.

Till skillnad från kryptovalutor är CBDC i allmänhet inte decentraliserade. I april undersökte ECB allmänheten om sina CBDC-planer och fann att hälften av respondenterna tror att blockchain kan hantera förfalskningar och lösa tekniska problem.Source link