DOJ ger ransomware attacker samma prioritet som terrorism: rapport

I korthet

  • USA: s justitieministerium kommer att höja ransomware-hack till en liknande prioritetsnivå som terrorism, rapporterar Reuters.
  • De senaste högprofilerade ransomware-attackerna har påverkat leveransen av kött och gas rikstäckande.

I kölvattnet av ransomware-attacker mot Colonial Pipeline och köttbearbetningsföretaget JBS kommer US Department of Justice att höja ransomware till en liknande prioritetsnivå som terrorism, Reuters rapporter.

Ransomware är en typ av skadlig programvara som kan frysa eller på annat sätt inaktivera ett nätverk tills en lösen betalas. En rysk hackargrupp som heter DarkSide använde ransomware mot Colonial Pipeline förra månaden och tog ut mycket av östkustens olje- och gasförsörjning. Företaget enligt uppgift betald en lösen för flera miljoner dollar i Bitcoin.

Tidigare i veckan använde en annan rysk grupp som heter REvil ransomware mot JBS, tar ut köttväxter rikstäckande. Företaget har inte avslöjat om det betalade ut en lösen.

Ransomware-hackare tenderar att kräva betalning i kryptovaluta, eftersom det är relativt lätt att göra det dölja pappersspåret. DarkSide tar enligt uppgift betalning i båda Bitcoin och Monero (ett sekretessmynt). Enligt data från blockchain-analysföretaget Chainalysis ökade mängden krypto utpressad från ransomware-attacker 311% enbart förra året.

Reuters rapporterar också att amerikanska advokatbyråer över hela landet uppmanas att samordna sina ransomware-utredningar med en ”nyligen skapad arbetsgrupp i Washington.”

På tal om det ryska ursprunget till JBS-hacket, sade Vita husets pressekreterare Jen Psaki att president Biden planerar att ta upp frågan om ransomware-attacker med Vladimir Putin vid ett kommande toppmöte.

”Ansvariga stater har inte ransomware-brottslingar”, sa hon.Source link