Dogecoin Killer eller Kin? Hur Shiba Inu skiljer sig från DOGE

I korthet

  • DOGE är ett mynt.
  • SHIB är en symbol.

Under den senaste månaden, topp amerikanska utbyte Coinbase har meddelat listor för ett par kryptovalutor som inte är baserade på att kämpa med inflationen eller att skapa ett censurfritt internet utan på … hundar.

Efter Dogecoin (DOGE) gjorde kryptovalutor för hundar coola, en mängd andra projekt kom till handling, inklusive Doge Cash, Akita Inu och Dogelon Mars. Den mest framgångsrika har varit Shiba Inu (SHIB). På bara några veckor efter att ha debuterat på Binance hade den samlat ett marknadsvärde på 9 miljarder dollar genom att tilldela samma meme-härledda maskot. (Sedan dess har det svalnat till 3,5 miljarder dollar.)

Men även om Shiba Inus skapare har gjort det omfamnade smeknamnet “Dogecoin Killer” SHIB och DOGE slåss med olika vapen.

Vad är det bra för?

Dogecoin är en gaffel av Luckycoin, som själv gafflas från Bitcoin-biprodukt Litecoin.

Dess huvudsakliga användning är för online-tippning eftersom det låga, låga priset och överflödet gör att det känns som det öre i fickan du aldrig kommer att använda i alla fall. Dess oändliga leveransgräns innebär att 10 000 nya DOGE skapas varje minut. Du kan alltid få mer, eller hur?

Men sedan, med hjälp av superfans Elon Musk och Mark Cuban, tog Dogecoin fart och överträffade sitt långvariga tak på 0,01 dollar den 27 januari och såg aldrig tillbaka. Det gick så högt som $ 0,68 i år, och till och med till sitt nuvarande pris på $ 0,29 har det det sjunde största marknadspriset för någon kryptovaluta, enligt Nomics.

Däremot säger SHIB att det är “ett experiment i decentraliserad spontan samhällsbyggnad”, som låter lite i enlighet med Dogecoin-etos för memes och LOLs. Dess tokenomics är dock mycket olika. Det gör har ett försörjningstak, dock mycket högt på 1 kvadrillion. Det har faktiskt halverats eftersom projektet gav 50% till Ethereums grundare Vitalik Buterin … som sedan gav en stor del till välgörenhet innan det slutligen brände (läs: ta bort ur cirkulation) det mesta av det.

Vad heter det?

Som läsarna har gjort påminde Avkryptera, DOGE är ett mynt och SHIB är en symbol.

Även om dessa termer ofta används omväxlande finns mynt på egen hand blockchain, medan tokens körs ovanpå en annan blockchains infrastruktur. Det är relevant eftersom Shiba Inu är föremål för Ethereum utvecklingsbeslut och eftersom efterfrågan på token kan täppa till nätverkstransaktioner och höja nätverkstransaktionspriserna för Ethereum-baserade tokens över hela linjen.

Enligt dess, ahem, WOOF Paper, Shiba Inu grundare Ryoshi valde att bygga ovanpå Ethereum “för att säkerställa att hans projekt var fritt att förändras och utvecklas med noll externa regler som påverkar det.” Dessutom var Ethereum “redan säkert och väletablerat”, vilket möjliggjorde decentraliserade projekt ovanpå det.

Det verkliga målet är dock att gå över till ett decentraliserat börs, ShibaSwap, vilket gör det möjligt för kryptohandlare att byta andra Ethereum-baserade tokens direkt – och till och med “snabbare och billigare” efter Ethereum 2.0-uppgraderingen.

Faktum är att de grundläggande tokenomicsna i ShibaSwap redan har lagts ut, med tre tokens: Shiba Inu, Leash Dogecoin Killer och Bone: “På ShibaSwap kommer dina Shibs att DIG för BONES, eller till och med BURY deras tokens. De bästa tränarna lär till och med sina Shibas till SWAP vilket gör det möjligt för valpen att byta ut en token mot en annan token. “

Oavsett vad som gör dem olika, åtminstone har de båda humor.

Source link