De hetaste decentraliserade apparna (Dapps): från DeFi till spel

I korthet

  • Dapps, eller decentraliserade applikationer, körs på peer-to-peer-nätverk som blockchains.
  • De har ett antal användningsfall, från videospel till decentraliserad finansiering (DeFi).

Det är omöjligt att navigera i dagens kryptoutrymme utan att stöta på decentraliserade applikationer, eller dapps. Liksom vanliga appar har dapps ett brett utbud av användningsfall: det finns finansiella tjänster, decentraliserade fillagringsplattformar och till och med spel.

Till skillnad från vanliga appar är decentraliserade appar – som namnet antyder – byggda ovanpå den decentraliserade infrastrukturen i peer-to-peer-nätverk som blockchains.

Det betyder att ingen enhet eller person har kontroll över en dapp. Istället är det säkrat med en infrastruktur med noder och kryptotoken. På grund av detta drar dapps nytta av censurmotstånd – utan en enda kontrollerande enhet är det nästan omöjligt för en regering eller individ att ta kontroll över nätverket och stänga av det.

Deras decentraliserade natur betyder också att de troligen inte kommer att drabbas av stillestånd. År 2021, när en Bitcoin-pris krasch orsakade ökade handelsvolymer på kryptobörser, många centraliserade börser gick ner, medan decentraliserade börser (DEX) fortsatte att fungera som normalt.

För fullständig nedgång i nybörjarguiden för dapps, läs vår fullständiga guide här eller kolla gärna vår lista över några av våra favoritdappar nedan. De inkluderar de mest populära dapparna baserat på volym (enligt Dappradar) plus våra egna redaktionella val.

Uniswap

Vad är Uniswap?

Uniswap är en Ethereum-baserat decentraliserat utbyte (DEX) som låter användare byta sina ERC-20 tokens. Drivs av UNI-token, det är en av de mest populära plattformarna i den framväxande decentraliserade ekonomin (DeFi) ekosystem. Dess bytesfunktion innebär att den inte behöver lita på köpare och säljare för att skapa likviditet. I mars 2021 lanserade Uniswap v3, vilket förde med sig möjligheten att ge användarna granulär kontroll över sin likviditet, tillsammans med flera avgiftsnivåer.

Hur lätt är det att använda?

Som med de flesta dappar på den här listan innebär det första steget i att använda Uniswap att ansluta din kryptovalutaplånbok. Detta är ett nödvändigt steg i alla DEX-enheter, eftersom det på grund av sin decentraliserade natur inte finns några plånböcker i utbyte – du måste använda dina egna. Att ansluta din plånbok är lika enkelt som att välja din plånbok från en lista. Plånböcker som stöds inkluderar de populära MetaMask, Coinbase plånbokoch WalletConnect-tjänsten; det enklaste sättet att länka din plånbok är att skanna den medföljande QR-koden med din plånbok-app.

När det är klart är gränssnittet vackert enkelt att använda jämfört med de förvirrande alternativen och diagram som finns på traditionella börser. Med Uniswap är allt du behöver göra att välja vilka tokens i din plånbok du vill byta och välja den token du vill byta dem mot. Det är intuitivt och enkelt. Tack vare plånbokanslutningsprocessen behöver du inte heller kämpa med att registrera ett konto eller tillhandahålla bevis på identitet.

Uniswap har en fast avgift på 0,3% per swaptransaktion. Du måste också betala Ethereums gasavgifter, som kan variera och öka avsevärt för att tillhandahålla eller ta bort likviditet för Uniswaps likviditetspooler.

Läs vår fullständiga nybörjarguide för Uniswap

PannkakaSwap

Vad är PancakeSwap?

PancakeSwap är en av ett antal DEX som faktiskt bygger på Uniswaps källkod. Istället för att köra på Ethereum blockchain drivs det dock av Binance Smart Chain. Det betyder att du istället för Ethereums ERC-20-token handlar med Binance Smart Chains BEP-20-token; tokens från andra blockchains stöds av broar till dessa blockchains. PancakeSwap drivs av en grupp anonyma utvecklare, där användare väljer hur plattformen styrs genom att rösta med sin CAKE-styrningstoken. Efter Ethereum-nätverkets branta höjning av avgifterna tidigare i år sköt PancakeSwap upp i popularitet.

Hur lätt är det att använda?

PancakeSwaps gränssnitt är verkligen, i avsaknad av ett bättre ord, söt, med tecknade pannkakor och leende kaniner utspridda över sin hemsida. Grafik åt sidan är det lika enkelt att navigera som Uniswap, och plånbokanslutningsprocessen är lika enkel som Uniswap. Att vara på Binance Smart Chain betyder att du också kan ansluta din Binance Chain Wallet. Att byta tokens är lika enkelt som att välja handel, sedan byta och välja vad du vill handla. Du kan också sätta in polletter i likviditetspooler (eller i detta fall Sirap), tillsammans med att delta i ett lotteri för att vinna CAKE.

Plattformen tar ut en avgift på 0,20% per transaktion för både tillverkare och tagare. Som med andra börser har det hackats, och ganska nyligen också, med 1,8 miljoner dollar stulna från lotteripoolen tack vare ett framgångsrikt utnyttjande.

Läs vår fullständiga nybörjarguide för PancakeSwap

SushiSwap

Vad är SushiSwap?

SushiSwap är en annan DeFi-plattform som drivs av Ethereum blockchain som låter användare byta tokens. Dess ursprungliga symbol, SUSHI, kan användas av innehavare för att föreslå ändringar i hur den fungerar. Relativt ny på scenen skapades den 2020 av en grupp eller individ som heter Chef Nomi, baserat på Uniswaps öppen källkod.

Hur lätt är det att använda?

I likhet med Uniswap och PancakeSwap är det enkelt att ansluta en plånbok. SushiSwap stöder flera nätverk, inklusive Ethereum, Binance Smart Chain, xDai, Harmony och mer. Se till att du ansluter rätt plånbok till relevant kedja. Om du använder MetaMask blir du automatiskt ombedd att byta automatiskt om en kollision upptäcks, vilket är praktiskt. Att byta tokens eller lägga till likviditet är lika enkelt som att välja vad du vill ha i en lista och bekräfta transaktionen.

SushiSwap-användare betalar en 0,30% avgift när de går med i en likviditetspool, förutom att de betalar en liten engångsavgift när de godkänner en ny tokens pool. När det gäller säkerhet har SushiSwap varit i mottagande delen av vissa exploater tidigare.

Läs mer på SushiSwap

Aave

Vad är Aave?

Uppkallad efter finländaren för spöke (på grund av grundarnas vision för en öppen, transparent DeFi-plattform), Aave är en decentraliserad utlåningsplattform som låter användare låna ut, låna och tjäna ränta på kryptotillgångar som ETH, BAT och MANA. Långivare utfärdas aTokens så att de kan samla ränta på insättningar, medan den inhemska styrningstoken kallas AAVE.

Hur lätt är det att använda?

Aave stöder ett brett utbud av plånböcker inklusive MEW, MetaMask, Coinbase Wallet och Trust Wallet samt Ledger hårdvaruplånböcker. När du har anslutit din plånbok kan du enkelt sätta in, ta ut och låna tillgångar som stöds, även om gränssnittet är livligare och lite mer förvirrande jämfört med några av de andra erbjudandena i den här listan.

Aave tar ut en avgift på 0,09% för flash-lån. I likhet med andra plattformar måste du också betala gasavgifter för överföring av tillgångar. Dessa avgifter är beroende av Ethereum-nätverket i sig och varierar beroende på faktorer som nätverksbelastning.

Axie Infinity

Vad är Axie Infinity?

Och nu för något helt annat: ett decentraliserat spel. Axie Infinity är inspirerat av spel som Pokémon och Tamagotchi och tillåter spelare att odla, höja, slåss och handla alla sorters konstiga och underbara varelser som kallas Axies. De små varelserna har formen av icke-fungibla tokens (NFT: er) på den decentraliserade Ethereum-plattformen, vilket innebär att spelare äger sina axlar; de kan lagras, överföras eller handlas efter eget gottfinnande.

Hur lätt är det att använda?

För att spela måste du ladda ner en app för Mac, Windows, iOS eller Android innan du ansluter en plånbok som MetaMask. Du måste installera appen manuellt på Android och iOS-beta är för närvarande full. När du är registrerad behöver du minst tre axlar för att spela.

Med tanke på att de lägsta priserna på Axies är ungefär $ 110 vardera i skrivande stund, det är långt ifrån en avslappnad investering (åtminstone för ett spel), så var beredd att dela med en bit pengar innan du ser om du kan göra en vinstförsäljande Axies senare på linjen. Med tanke på allt detta är det inte precis ett avslappnat, nybörjarvänligt spel, och det kommer att ta lite att vänja sig, särskilt för nybörjare av krypto.

Alien Worlds

Vad är främmande världar?

Alien Worlds är ett DeFi NFT-metaspel där användare kan samla in och handla unika digitala föremål. Spelare kan tjäna eller köpa NFT, som alla präglas i WAX blockchain. Spelare tävlar om en resurs som heter Trilium (TLM) som behövs för att kontrollera konkurrerande decentraliserade autonoma organisationer (Planet) DAO: er).

Hur lätt är det att använda?

Om beskrivningen ovan inte var uppenbar nog är detta långt ifrån ett avslappnat spel och kommer förmodligen att vara mer än lite förvirrande för nybörjare. Men om du är en kryptoveteran utgör det en potentiellt rolig ny utmaning för att finslipa dina färdigheter.

Höglänt

Vad är höglandet?

Upland är ett annat blockchain-baserat spel. Istället för varelser kan användarna istället köpa, sälja och handla virtuella fastigheter. Dessa egenskaper kartläggs till den verkliga världen, och digitala tillgångar kan snappas upp med både fiat eller UPX-myntet.

Hur lätt är det att använda?

Uppland kan enkelt hittas och laddas ner i iOS-butiken och Google Play Butik, vilket gör den mer tillgänglig än några av sina konkurrenter. Gränssnittet är bekant för alla som spelat ett mobilspel tidigare och är trevligt att titta på och använda. Allt detta gör det bättre anpassat för nybörjare jämfört med några av de mer komplexa spel vi har täckt.

Steemit

Vad är Steemit?

Steemit är en blogg- och sociala medieplattform som drivs på blockchain och belönar användare med STEEM för både publicering och skapande av innehåll. Användare kan rösta på inlägg och kommentarer, som i slutändan bestämmer belöningarna för det publicerade innehållet.

Hur lätt är det att använda?

Som på vissa sätt liknar Reddit, bör Steemit vara snabb att förstå för nästan alla. Layouten, även om den är grundläggande, är enkel och intuitiv att förstå, med röstning, kommentarer och ”Resteeming” -funktioner tydligt märkta.

Audius

Vad är Audius?

Från spel och bloggar kommer vi till streamingtjänster för musik. Audius är en blockchain-driven streamingplattform som låter artister skapa exklusivt innehåll som är tidsstämplat och helt oföränderligt. Baserat på AUDIO-token, som betalas till artister när någon strömmar deras innehåll, gör Audius det möjligt för fans att betala artister direkt för att streama sin musik, utan att någon tredje part eller mellanhänder kommer i vägen. Artister på plattformen inkluderar sådana som Skrillex och deadmau5 – men du hittar inte deras fullständiga kataloger på Audius, och majoriteten av musiker som använder Audius är snyggare än hushållsnamn.

Hur lätt är det att använda?

Att registrera sig är tillräckligt enkelt på både stationär och smartphone, och du kan enkelt ladda upp dina egna spår och / eller lyssna på artister. Gränssnittet är uppfriskande smidigt, och vi har faktiskt gillat att upptäcka ny musik. Det är något ganska uppfriskande med att använda något annat än Spotify – och att veta att det inte finns någon mellanhand får det att känna att vi direkt stöder artister.Source link