Cryptos kalla krig: USA: s och Kinas strid för Blockchain Supremacy


I korthet

  • Kina har aktivt letat efter att öka sin kapacitet inom blockchain och distribuerad storbokutrymme.
  • De flesta av världens bitcoingruvor är koncentrerade till Kina.
  • Utvecklingen av Kinas digitala yuan-projekt betraktas av vissa som ett långsiktigt hot mot den amerikanska dollarn.

Amerikas förhållande till Kina kan bäst beskrivas som ”frostig”. De första och näst största ekonomierna i världen har alltmer kommit i konflikt; från handel till finansiering, artificiell intelligens till telekom.

Kina och USA har också kolliderat diplomatiskt över Kinas hantering av sina grannar, i synnerhet Taiwan.

Kina ser önationen som en brytande provins som bör återföras till landets inflytande, medan Amerika erkänner Taiwan som en oberoende stat och har hjälpt ön att beväpna sig mot utländsk aggression – nämligen Kina.

Mer nyligen har dessa åsikter utvidgats till de omtvistade Spratlyöarna, en grupp obebodda öar i Sydkinesiska havet.

De omtvistade Spratlyöarna i Sydkinesiska havet. BILD: Shutterstock

Som ett resultat av att stora delar av olja upptäcktes under havet har Kina aktivt utvidgat sina internationella gränser genom att sätta militära baser på öarna. Detta har lett till en serie av skärmytningar med grannländer som också gör anspråk på Sydkinesiska havet. USA har fördömt aktionen.

Inom teknik finns det en betydande rivalitet mellan de två länderna när det gäller 5G. Utbyggnaden av Huaweis 5G-nätverk – som vissa hävdade var ett knep av den kinesiska staten att spionera på sina konkurrenter – i Europa möttes av tryck från amerikanska tillsynsmyndigheter som lobbyade för att hålla kinesiska företag från amerikanska allierades digitala infrastruktur.

Kinas expanderande AI-funktioner, ansiktsigenkänningsteknik, produktion av elfordon och dess dominans på solpanelmarknaden har alla lett till den asiatiska jätten i ökande konkurrens med Amerika, och i vissa fall strömmande förbi det.

Ett område i Amerika och Kinas tekniska kalla krig som har värmts upp nyligen är runt vem som kommer att dominera blockchain- och kryptovalutaindustrin.

Amerikanska företag har etablerat sig som viktiga pelare i kryptosamhället, detsamma kan inte sägas om den amerikanska regeringen. Medan Amerika har bedrivit en försiktig inställning till Bitcoin, blockchain och decentraliserad storboksteknik, har Kina tävlat framåt.

Men vad betyder detta för blockchain och framtiden för ekonomi?

Kinas dominans över Bitcoin-gruvdrift

Medan Bitcoin var designad för att vara en decentraliserad, globalt nätverk som tillåter vem som helst, var som helst att delta, på drygt ett decennium, kan bilden, åtminstone när man tittar på gruvgemenskapen, inte vara mer annorlunda.

2020, Kina kontrollerade nästan 80% av den globala processorkraften som driver Bitcoin-nätverket – vilket innebär att majoriteten av världens Bitcoin-transaktioner dirigeras via maskiner i landet.

Anledningen? Billig el och tillgång till det senaste och bästa inom gruvdrift.

Bitcoin gruvarbetare i Kina finns i höga koncentrationer nära kol eller vattenkraftverk, särskilt platser som Inre Mongoliet och Yunnan-provinsen.

Billig vattenkraft har lett till en boom i Bitcoin-gruvor i Kina. BILD: Shutterstock

Detta gör att gruvarbetarna kan hålla sina driftskostnader till ett minimum när de bryter igenom stora mängder kraft på jakt efter gruvbelöningar, vilket ger dem en fördel över konkurrenter i dyrare energiregioner. Denna fördel kan dock användas av den kinesiska staten för att utöva inflytande över nätverket på sätt som andra stater inte kan.

Emin Gün Sirer, en turkisk-amerikansk datavetare och VD för Ava Labs, en decentraliserad finansstart, tror att den kinesiska staten skulle kunna tvinga gruvarbetare att blockera transaktioner från vissa plånböcker om de valde det.

”Det här är en enorm fråga. Dessa gruvarbetare kan få förelägganden som tvingar dem att agera på ett visst sätt, berättade han Wall Street Journal. “Den kinesiska regeringen skulle säga att pengarna på vissa adresser inte får röra sig och det tvingar de kinesiska gruvarbetarna att inte inkludera vissa transaktioner så att de selektivt kan avkänna vissa användare av en blockchain.”

Detta har startat en rörelse i USA för att få tillbaka några av de kinesiska gruvarbetarnas dominans. Core Scientific, ett amerikanskt företag som bygger Bitcoin-gruvverksamhet i USA har samlade in hundratals miljoner dollar att etablera gruvor i nedlagda fabriker över hela Amerika. Andra har gått med dem.

Marathon Patent Group, som bryter i Montana och North Dakota, har sett sina aktier stiga nio gånger i början av 2021, och konkurrent Riot Blockchain, utanför upstate New York, åtnjuter också en storm av investeringar.

Även om dessa företag har ökat sin marknadsandel över Bitcoin-gruvdrift, finns det fortfarande en lång väg att gå. Inre Mongoliet, ett nav för Bitcoin gruvarbetare, stod för 8% av den datorkraft som behövs för att driva den globala blockchain. Det är mer än mängden datorkraft tillägnad blockchain i USA för närvarande.

”Det är ett nytt rymdlopp. Det är cyberspace-loppet att bygga och styra systemen och styrningen som kommer att driva den digitala ekonomin, ” skrev Perianne Boring, president för US Chamber of Digital Commerce.

När stater dras in i världen av digitala valutor kommer de som kan utöva mest inflytande över gruvsamhällen som Bitcoin att ha en fördel.

“Minst 65 procent av kryptovalutagruv är koncentrerad i Kina, vilket innebär att den kinesiska regeringen har majoriteten som behövs för att ha kontroll över dessa protokoll och effektivt kan blockera eller återställa transaktioner, ” skrev Ripple medgrundare Chris Larsen i ett yttrande.

“Det tekniska kalla kriget är här – och USA vinner inte”, avslutade han. Men det är inte den enda arenan som Kina vill dominera USA i.

Kinas digitala yuan

Centralbankens digitala valutor eller CBDC har blivit ett hett ämne för flera stater över hela världen, särskilt Kina.

It’s Digital Yuan befinner sig i den avancerade testfasen med mer än 100 000 människor i Kina som laddar ner en mobilapp från centralbanken som gör det möjligt för dem att spendera små statliga utdelningar av digitala kontanter med handlare, inklusive kinesiska försäljningsställen Starbucks och McDonald’s.

USA är det under tiden fortfarande i de tidiga stadierna att utforska allmänhetens uppfattning om sin egen version av en digital valuta.

Men Kinas ambitioner för sin digitala valuta – utöver att ge den direkt tillgång till sina medborgares utgiftsvanor – är att så småningom utmana US-dollarns främsta position som världens reservvaluta.

“Kinas snabba utveckling av en centralbanks digitala valuta har potential att störa den globala monetära ordningen,” sa redaktionen för Financial Times.

Artikeln fortsatte med att föreslå att Yuan kunde “kringgå rivaliserande väststyrda gränsöverskridande betalningsnätverk, såsom Swift, som USA har använt för att genomföra sanktioner.”

Alex Tapscott, medförfattare till boken Blockchain Revolution, sa ”Kina är på väg att lansera sin egen digitala valuta medan USA, åtminstone i denna fråga, drar sina fötter. De två visionerna för dessa digitala bankers digitala valutor kunde inte vara mer olika. Medan USA vill skydda US-dollarn som global reservvaluta, vill Kina exportera sin egen ekonomiska modell runt om i världen och skärpa kontrollen hemma. ”

Kinesiska yuan anteckningar
Kina har anammat blockchain, men dess svar på kryptovaluta har dämpats (Bild: Pixabay)

Mer allmänt hjälper Kinas innovation inom blockchain-utrymmet också den asiatiska jätten att dra sig före sin rival. Folkets Bank of China ensam har lämnat in mer än 80 patent relaterade till digitala valutor.

En del i USA har larmat över vad som blir ett växande gap mellan de två länderna.

”Det är mycket viktigt för amerikanska och västerländska beslutsfattare att förstå hur seriöst Kina och andra länder tar digitala valutor och blockchain-teknik. Det är avgörande att bli medveten om vad vi kan förvänta oss att se från dem som söker dominans i rymden, konsekvenser för det internationella monetära och finansiella systemet, och, mer tydligt, för US-dollar som världens hegemoniska valuta och Amerikas internationella framträdande är existentiella ”, Chamber of Digital Commerce varnade i en artikel förra året.

Men de kan vara för sent. Ett år innan rapporten från Digital Handelskammaren, Xi Jinping, presidenten för Folkrepubliken Kina, berättade för Kinas mest kraftfulla politiska organ att det var mycket viktigt att få en fördel i blockchain för landets framtida framgång.

“Det är nödvändigt att stärka grundforskning, förbättra den ursprungliga innovationsförmågan och sträva efter att låta Kina ta den ledande positionen inom det framväxande området blockchain, uppta innovationens ledande höjder och få nya industriella fördelar.”

Vissa har kallat detta kryptos Sputnik-ögonblick, en hänvisning till Sovjetunionens tidiga ledning i rymdloppet som galvaniserade amerikanska beslutsfattare att kasta hundratals miljarder dollar till sitt eget rymdprogram. Kan Amerika komma ikapp eller kommer de att bli kvar?

Sponsras av Saidler & Co.

Den här sponsrade artikeln skapades av Decrypt Studio. Läs mer om samarbete med Decrypt Studio.Source link