Crypto VC Firm Outlier Ventures vill göra ICO med NFT

I korthet

  • Outlier Ventures, ett riskkapitalföretag, har meddelat ett nytt sätt att samla in pengar med NFT.
  • Det står att det inte ska betraktas som ett värdepapperserbjudande, inte ens enligt amerikansk lag.
  • Advokater säger att det kan vara.

Igår meddelade det Londonbaserade riskkapitalföretaget Outlier Ventures en ny rättslig ram för att samla in pengar med NFT: er.

Kallad “NFTSPA” (uttalad “Nifty Spa”), det är en uppsättning riktlinjer som frågar tidiga investerare att köpa NFTs i begränsad upplaga för löftet om framtida NFT: er: insamlingen får en fin kontantinfusion och investerare får något som kan bli mer värdefullt med tiden. Outlier Ventures hävdar också att NFTSPAs “inte borde” utgöra värdepapperserbjudanden i USA som insamlingsfordon.

”Borde inte” är den här frasen – advokaterna vi pratade med ber om att skilja sig.

Något sammanhang: NFT är icke-fungibla tokens som kan användas för att representera “ägarbevis” i nästan vilken digital artefakt som helst, t.ex. musik-, video- eller bildfiler. De har blivit allt populärare i kryptokonst och samlarobjekt; kollektivt genererade NFT-försäljningen 1,5 miljarder dollar i försäljning bara under första kvartalet 2021, enligt DappRadar.

Som för ICO: er, eller “initiala mynterbjudanden”, de var kryptos mest trendiga trend tillbaka 2017. En ICO fungerade lite som ett börsintroduktion, men istället för att köpa aktier i ett företag, sköt investerare sig ut för kryptotoken. Förväntningen var att dessa tokens skulle bli mer värdefulla med tiden och att företaget som utfärdade dem skulle använda investerarmedel för att få det att hända.

Många av dessa ICO betraktades som oregistrerade värdepapperserbjudanden av SEC, eftersom de misslyckades med att klara det som kallas Howey-testet – en rubrik för att avgöra om något är ett investeringsavtal eller inte. SEC publicerade till och med en falsk webbplats för att utbilda handlare om farorna med ICO-bedrägerier. I kölvattnet av viljan bestämde SEC att ICO: er skulle behöva regleras precis som alla andra värdepapperserbjudanden.

Outlier Ventures har arbetat i detta utrymme i flera år, finansierat kryptostarter och lagt ut forskning om insamlingstaktik i ICO-åren. Och crowdfunding-insatser kring NFT har blivit mer populär de senaste månaderna; en författare samlade precis 50 000 dollar för en roman-som-NFT genom en blockchain-baserad publiceringsplattform som heter Mirror. Andra tittar på att “fraktionera” NFTi huvudsak sälja NFT som segment av kapital för att samla in pengar.

NFTSPA-ramverket handlar om att utfärda en uppsättning begränsade upplagor “Access NFTs” för tidiga investerare, som “ger innehavarna en exponering för det framtida franchisevärdet av ett NFT-projekt.” Det framtida värdet kommer i form av lyxiga NFT-skivor, som kallas “Prioriterade NFT-skivor”, liksom “värdet som är inneboende i själva NFT”, vilket antyder att Access NFT kommer att vara värt något på egen hand. Outlier förbereder också smarta kontrakt (bitar av kod på blockchain) med den här modellen inbäddad, vilket ger företag en mall för nya NFT-utgåvor.

Gabriel Shapiro, en partner på Belcher, Smolen och Van Loo (som också har arbetat på Weil, Gotshal), sa att det är mer eller mindre samma idé som en ICO.

Han förklarade via telefon: ”Det är ganska löjligt. De gör i princip exakt samma argument som gjordes för ICO i slutet av 2016, början av 2017, vilket i grunden är att de är Kickstarters. I grund och botten är det nästan identiskt, förutom att de var svampbara ERC-20-tokens, och det här är NFT: er. ”

Med andra ord, enligt Shapiro, är ”ge oss pengar i utbyte mot tidig tillgång till NFT” -argumentet inte så mycket som argumentet ”ge oss pengar i utbyte mot tidig tillgång till kryptovaluta”.

Han kallade det ”förvånansvärt naivt för 2021.”

“Baserat på det allmänna mönstret för insamling som de beskrev kommer det i varje fall att vara hög risk att det utgör ett värdepapperserbjudande”, sa han.

Shapiro pekade på SEC vs. Brigadoon Scotch Distributors Ltd., där en domstol fann att en försäljning av sällsynta (fysiska) mynt var ett värdepapperserbjudande, eftersom reklam runt mynten föreslog företagets handlingar skulle göra dem mer värdefulla över tiden. Förväntningen att företaget skulle spela en roll för att öka värdet, i det här fallet, var det som gjorde myntens värdepapper.

Chris Donovan, som driver Outlier Ventures juridiska avdelning, hävdade att ”exponering för det framtida franchisevärdet för ett NFT-projekt” inte har något att göra med förväntningarna på vinst.

”Det är inte nödvändigtvis något löfte om värde,” sade han. ”Vad det är är löfte [of] exponering för framtida varor och lager och eventuellt andra delar av vad ett projekt gör, som kan eller inte nödvändigtvis är värdefullt på samma sätt som någon särskild NFT- eller NFT-franchise kan eller inte kan vara värdefull. ”

Ur Donovans perspektiv är den enda garantin själva ”inventeringen”.

Rohan Gray, juridikprofessor vid Willamette University, instämde inte i att de säger här: “Access NFTs effektivt ger innehavare en exponering för det framtida franchisevärdet av en NFT,” eller hur? Jag menar, det är nästan ord för ord ur Howey-testet. ”

Han tillade att “de är definitivt värdepapper.”

Donovan sa att NFTSPA för närvarande granskas av extern juridisk rådgivare i USA och Storbritannien. Men företaget riskerar förmodligen inte med dessa riktlinjer, berättade Shapiro Avkryptera, tack vare rätten till yttrandefrihet. Outlier Ventures kan säga vad de vill, så länge det inte är juridisk rådgivning; de potentiella riskerna ligger hos insamlarna.

Medan Donovan var övertygad om att insamlingsinsatserna för NFTSPA inte skulle strida mot säkerhetslagar, tillade han att Outlier Ventures skulle anpassa sig till SEC efter behov.

“Det är en levande struktur”, sa han. “Och vi förväntar oss att den uppdateras och justeras över tiden för att säkerställa att den är och förblir så kompatibel som möjligt.”

Source link