Citi-analytiker: Bitcoin kan förlora andra digitala valutor


I korthet

  • Bitcoin kan se sin dominans minska under det kommande decenniet, enligt Citi.
  • En analytiker vid investeringsbanken hävdar att Bitcoins värde kommer att “påverkas av nyttan av andra kryptovalutor.”

Medan den digitala tillgångsbranschen kommer att växa som helhet, Bitcoin kunde se sin dominans minska under det kommande decenniet, enligt en analytiker på investeringsbanken Citi.

“Bitcoins värde kommer att buffras, kommer att påverkas av nyttan med andra kryptovalutor,” berättade Ronit Ghose, globalt bankchef på Citi. Avkryptera.

Ghoses kommentarer kommer på hälarna i Citis nyligen släppta “Future of Money” -rapport. Rapporten analyserar hur kryptovalutor och fiatpengar kan utvecklas i framtiden och hur Bitcoin bör värderas.

Rapporten säger att Bitcoin har ett annat värde som en betalningsmekanism än som en butik med värde som guld. Och om det blir ett allmänt använt betalningsnätverk kan det vara mycket mer värdefullt än att bara lagra rikedom.

Bitcoins dominans har sjunkit till nästan 50%. Bild: CoinMarketCap.

“Förmågan att flytta värde, oavsett om det är i stora summor, som en finansiell tillgång eller i små summor, som en betalning för en vara eller en tjänst, som skapar värdet”, säger Ghose.

Bitcoins betalningsproblem

Problemet är att Bitcoin inte används ofta för vardagliga betalningar. Ghose erkände att det har funnits viss användning i tillväxtländer, eller där betalningsinfrastruktur fortfarande saknas, men att det vanligtvis inte används för att köpa vardagliga föremål. Och inte bara är Bitcoin relativt långsam och dyr att använda, det finns en fångst-22: om dess värde stiger ständigt kan människor vara ovilliga att spendera sina mynt.

Av denna anledning hävdade han att det finns två alternativ som kan störa Bitcoins marknadsandel för digitala betalningar. Först pekade han på alternativa kryptovalutor som Ethereum och Polkadot, som erbjuder snabbare betalningar och programmerbarhet genom smarta kontrakt. För det andra sa han att framväxten av centralbankens digitala valutor (CBDC) kan ge ett sätt att spendera pengar sömlöst utan kryptovalutans volatilitet.

Ghose sa att det finns mycket pengar i elektroniska format och väntar på att förvandlas till digital valuta – men det är svårt att veta om det kommer att flytta till Bitcoin. ”Relativt är det möjligt att Bitcoin kan växa långsammare än några av nästa generation,” sa Ghose.

Å andra sidan erkände Ghose att skillnaden mellan CBDC och decentraliserade valutor som Bitcoin är nivån på decentralisering. Han sa att CBDC i teorin skulle kunna användas på ett dystopiskt sätt, med regeringar som potentiellt kan ändra sina medborgares balanser beroende på hur de är utformade. Men med decentraliserade valutor är det inget alternativ – och detta ger Bitcoin en annan typ av värde, en som är svår att definiera. Han noterade, “Bitcoins användningsfall är något mindre prosaiskt, något mer konceptuellt.”Source link