Cardano förbereder sig för att starta Alonzo Testnet – Här kan du förvänta dig

[ad_1]

Med olika incitamentsystem och programmeringsspråk kommer bara tiden att visa vilken som kommer att råda – Ethereum eller Cardano.

Matematiker och grundare av Ethereum Charles Hoskinson lanserade Cardano 2017. Hans mål var att skapa en snabb och skalbar blockchain. Tack vare sitt bevis för insats (POS) konsensusmekanism har detta varit fallet.

Det gav mycket snabbare transaktioner till försumbara avgifter jämfört med Ethereum. Det saknade dock en viktig ingrediens – smart kontraktsförmåga.

Smarta kontrakt – dApps – är det som drev Ethereum till sin andra rang bredvid juggernaut som är bitcoin (BTC).

En frälsning för Cardano var att Ethereums övergång till POS har skjutits upp många gånger och lämnat utrymmet öppet för konkurrens.

I år ser vi de direkta konkurrenterna kollidera. Ethereum har gjort stora framsteg för att göra den skalbar och prisvärd, med Berlin-gaffeln redan slutförd och Londons hårda gaffel planerad till juli.

Under tiden bör Cardano smarta kontrakt komma in i Cardano testnet i slutet av denna månad. Här är en kort sammanfattning av Cardanos framsteg för färdplanen.

https://s32659.pcdn.co/wp-content/uploads/2021/05/Cardano.mp4
Färdplan för Cardano: IOHK

Alonzo-förväntan ökar ADA-priset

Codenamed Alonzo, den smarta kontraktsimplementeringen i Cardanos blockchain har haft en positiv inverkan på dess ursprungliga token ADA, minst sagt. Förra veckan uppnådde ADA-kryptovaluta sin ATH till 1,77 dollar.

Den initiala ökningen på 270% kom i februari i väntan på Mars hårda gaffel. Den här framgångsrika uppgraderingen förde inbyggda token med flera tillgångar till Cardano-blockkedjan, tillsammans med grunden för att transakera olika typer av fungibla tokens och icke-fungibla tokens (NFT).

Inom ramen för Cardanos färdplan är den kommande Alonzo hårdgaffeln någonstans i mitten, vilket markerar avgången från Shelley-eran med Allegra hårdgaffel i slutet av 2020 och inträde till Goguen-eran.

  1. Byron era – plånbok implementering
  2. Shelley – satsning, kapacitet för flera tillgångar och decentralisering
  3. Goguen – smarta kontrakt
  4. Basho – optimering och skalbarhet
  5. Voltaire – styrning

Därför kommer Alonzo att vara den första hårda gaffeln som tar med sig Goguen-eran. Den senaste uppdateringen hände den 1 april, med kodnamnet Daedalus. Det gjorde det möjligt för användare att få tillgång till sina ADA-tokens i ett strömlinjeformat gränssnitt, förutom att ha möjlighet att hålla alla Cardano-inbyggda tokens.

Alonzo hård gaffel ursprung

Den smarta kontraktsplattformen heter Plutus efter en karaktär i grekisk mytologi. Zeus förblindade honom så att han kunde dela ut sina gåvor utan fördomar.

Å andra sidan kommer namnet Alonzo från den amerikanska matematikern Alonzo Church som levde i nästan ett sekel (1903–1995). Han var ansvarig för Lambda Calculus, en universell beräkningslogik bestående av tre element: variabler, abstraktioner och applikationer.

Med tanke på att Hoskinson själv är matematiker är kyrkans Lambda-kalkyl ingen slump. Cardanos smarta kontrakt använder programmeringsspråket Haskell, som i sig härrör från Lambda Calculus-principerna.

Plutus smarta kontrakt är mycket säkrare än Ethereums, enligt plattformen. Detta ensamma borde ge Cardano en ny våg av investerare.

När allt kommer omkring, sedan 2019, har DeFi-exploateringar kostat investerare minst 284 miljoner dollar. På samma sätt kommer gränssnittet för att skapa smarta kontrakt att ge utvecklare lite utrymme för tvetydighet.

Enligt Hoskinson,

”Alonzo tar den utökade UTXO-modellen, varav en del redan finns i kodbasen, lägger till allt till den och lägger sedan den här vackra Plutus-plattformen ovanpå Cardano.”

Cardanos inverkan på DeFi-ekosystemet

Som framgår av utflykten från Ethereum till Binance Smart Chain, med PancakeSwap som ersätter Uniswap, finns det en hög efterfrågan på DeFi dApps. När det gäller pressen är Ethereums genomsnittliga transaktionsavgift fortfarande obehagligt hög.

Om Cardano hade genomfört smarta kontrakt i början av året skulle det nu vara i en drastiskt bättre position. Som det ser ut arbetar både Cardano och Ethereum med sina uppgraderingar med bara några månaders mellanrum.

Men Cardano gjorde redan sin blockchain-inbrott på outvecklade marknader, som Afrika, Sydamerika och Sydostasien. Den används främst för spårning av varor. Dessa inkluderar logistik inom jordbruks- och handelssektorn. En av dess största samarbetspartners är Emurgo.

Bara förra veckan hjälpte det globala konsultföretaget Cardano Foundation att nå en överenskommelse med Etiopiens regering.

ADA: s framtid

IOHK, forskningsorganisationen som bygger Cardano blockchain, kommer att betjäna 5 miljoner etiopiska studenter. Det syftar till att spåra deras prestanda på ett icke-fungibelt sätt via Cardano blockchain ID.

Även om sådana projekt kommer att utvidga Cardanos användning och öka ADAs pris kan det i slutändan vackla jämfört med Ethereum.

När allt kommer omkring, till skillnad från Ethereum, har Cardano ett system där ADA-innehavare röstar om transaktionsavgifter istället för att lämna det till dynamiska marknadskrafter.

Som sådan kan Cardano bli mindre flexibel eftersom väljarna inte kommer att kunna hålla reda på den växande efterfrågan på nya dApps.

Slutligen, trots att upp till 7: e rang, kommer Cardano (ADA) sannolikt inte att komma ikapp med Ethereums mycket större utvecklingspool och nätverkseffekt.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen på vår webbplats är strikt på egen risk.[ad_2]

Source link