Bitcoin och El Salvador: En obekväm sanning

För att avsluta årets Bitcoin 2021-konferens i Miami, El Salvadors president, Nayib Bukele, meddelat att hans land kommer att anta Bitcoin som lagligt betalningsmedel.

På onsdagen den salvadoranska kongressen godkänd hans räkning för att märka Bitcoin lagligt betalningsmedel De ny lag säger det är statens skyldighet att underlätta medborgarnas finansiella inkludering, och att för att främja nationens ekonomiska tillväxt är det ”nödvändigt att tillåta cirkulation av en digital valuta vars värde uteslutande svarar på kriterier på den fria marknaden.”

Den digitala valutan – i Bukeles ögon – är Bitcoin, och nu är varje “ekonomisk agent” (handlare) i El Salvador enligt lag skyldig att acceptera Bitcoin som betalning när de erbjuds av en köpare. Dessutom kan nu el Salvadoraner betala skattebidrag i Bitcoin.

Det är för tidigt att förutsäga vart El Salvadors Bitcoin-projekt tar landet. Det finns uppenbara risker – inte minst Bitcoin väldokumenterad prisvolatilitet—Men vi kan lära oss mycket av det överväldigande beröm som flytten har fått från stora Bitcoin-påverkare som Peter McCormack, Caitlin Long och Michael Saylor.

Jack Mallers, som introducerade Bukeles tillkännagivande vid Bitcoin-konferensen i Miami, twittradeI dag förändras världen till det bättre. Idag tar mänskligheten ett steg framåt för att införa mänsklig frihet, ekonomisk inkludering och så mycket mer. ”

Det enda problemet? El Salvador är inte precis ett lysande exempel på mänsklig frihet och ekonomisk inkludering – inte ens nära. Och Bukele kanske inte är hjälten Bitcoin söker.

Fråga alla Bitcoiner så berättar de ivrigt att Bitcoin är lösningen på många av världens ekonomiska problem som inflation, överskott av offentliga utgifter och korruption. Fixa pengarna, fixa världen.

Nu när en regering som Bukele omfamnar Bitcoin, varför har Bitcoiners glömt sin övertygelse? El Salvadors glida in i auktoritärism är väldokumenterad, men det är värt att se över landets meritlista nu när den centralamerikanska nationen är främst och centrerad på Bitcoin-scenen.

El Salvadors politik

El Salvador är inte ett demokratiskt land.

Per The Economist’s Demokratiindex 2020-rapporten, El Salvador definieras som en ”hybridregim”, och placerar den en kategori ovanför regelbundet auktoritära stater, men under bristfälliga demokratier, än mindre fullständiga demokratier.

El Salvadors politiska kultur får 3,75 av 10, och dess “regeringsfunktion” noterade en lika låg poäng på 4,29. Medborgerliga friheter kom in 6.18. Faktum är att inget annat Latinamerikans land föll längre mot auktoritärism 2020 än El Salvador. (Bukele, 37 år då och lovar att få slut på korruption, valdes i februari 2019.)

Bakom några av siffrorna finns en höjdpunktrulle över Bukeles politiska beslut, som alla är motsatta mot varje Bitcoiner som, som Mallers utropade, “mänsklig frihet, ekonomisk inkludering och så mycket mer.”

I februari förra året beväpnade soldater och brottsbekämpande personal följde Bukele in i landets parlamentsbyggnad. Presidenten krävde att lagstiftarna i oppositionen godkände hans plan för ett lån på 109 miljoner dollar som han hävdade skulle finansiera militären och polisen mot kriminella gäng.

I maj i år, USA namngav fem av Bukeles assistenter som “trovärdigt påstås” vara korrupt, inklusive hans regeringschef Carolina Recinos och Rogelio Rivas, minister för säkerhet och rättvisa.

Bukeles antidemokratiska impulser har också visats fullt ut i hans hantering av COVID-19-pandemin. När pandemin drog ut, mottog Bukele upprepade gånger högsta domstolens avgöranden som uppmanade honom att respektera mänskliga rättigheter när han tillämpade karantänregler.

Säkerhetsstyrkor har enligt uppgift också arresterat människor godtyckligt i inneslutningscentra, och enligt Human Rights Watchhundratals fångar har hållits i ”överfulla, ohygieniska tillstånd som hotar deras hälsa.”

El Salvadors brottsbekämpning har fångats brutalt slå en 80-årig man för påstått att inte uppfylla COVID-kraven. Kanske är detta inte chockerande, med tanke på att Bukele uttryckligen berättade brottsbekämpning och militären att “vara tuffare med människor som bryter mot karantänen.” Han tillade till och med att han inte skulle bry sig om polisen “böjde någons handleden” under ett arrest.

Vad ska Bitcoiners göra nu?

Bitcoin har länge funnit nåd hos libertarianer och förespråkare för begränsad regering. Många av Bitcoins kärnfunktioner – peer-to-peer-transaktioner, ökad integritet och brist på myndighetskontroll – har hjälpt det att fånga med cypherpunks runt om i världen.

Men medan Bitcoin lovar ett visst politiskt ideal för dem som tror på det, har det funnits lite motstånd mot en odemokratisk statschef som omfattar kryptovalutan.

Och ändå, på Crypto Twitter, Bitcoiners ha förutsägbart avskedad någon pekar ut de politiska bekymmerna.

“Det har kommit några kommentarer från vissa media att Bitcoiners inte borde stödja en” pseudo-auktoritär “regering som antar Bitcoin som en nationell valuta, berättade Jason Deane, Bitcoin-analytiker på Quantum Economics. Avkryptera över Telegram, “men detta visar en bristande förståelse för vad det representerar.”

Bitcoin, säger Deane, är opolitiskt. “Det är därför Bitcoiners i synnerhet – och humanitärer i allmänhet – firar detta som ett extremt positivt steg i resan mot individens monetära frihet och (i detta fall) tillstånd, och gör det utan ursäkt eller förbehåll.”

Andra har gjort en åtskillnad mellan Bukeles rekord och hans inställning till Bitcoin – som verkar rationalisera den inneboende spänningen mellan hans regim och Bitcoins påstådda löfte.

”Jag kan inte tala för någon annan, men som en självidentifierad Bitcoiner har jag gjort det till en poäng att kritisera Bukeles mänskliga rättigheter. Särskilt när det gäller att säga upp domare och pressa parlamentet, berättade Alex Gladstein, strategichef vid Human Rights Foundation. Avkryptera.

”Jag har upprepade gånger bett folk att inte fira ledaren utan handlingen”, säger han. “En handling som är en enorm vinst för mänskliga rättigheter, eftersom den kommer att ge Salvadoraner möjlighet, ansluta dem till världen och ge dem tillgång till pengar som inte kan förnedras, censureras eller fjärrbeslagas.”

Bitcoin, tekniken, är verkligen opolitisk. Men Bitcoiners har gjort det mycket tydligt att de inte är det – många av dem kom först till krypto på grund av deras passionerade politiska övertygelse. Och även om de kanske inte säger det offentligt, är deras nya favoritland att tweeta om och dess politiska ledare långt ifrån deras politiska ideal.

Source link