Bitcoin: Inflationshäck eller inte?

I korthet

  • I en oroväckande inflationsrapport sågs människor sälja av Bitcoin
  • Detta kom som en utmaning för Bitcoins rykte som en värdebutik

Det är en trosartikel bland Bitcoin troende att valutan är en värdeförråd – en säker tillflyktsort som kommer att vara värt något i goda och dåliga tider. Denna tro testades dock när en oroväckande amerikansk inflationsrapport på måndag ledde nervösa investerare att sälja tillgångar av alla slag, inklusive Bitcoin.

I teorin borde detta inte ha hänt. En av Bitcoins stora överklaganden är att den har ett begränsat utbud. Till skillnad från centralbanker, som fortsätter att skriva ut mer och mer pengar (”Fed go brrrr”, som de säger), kommer bara 21 miljoner Bitcoins någonsin att präglas. Detta innebär att Bitcoin bör vara en naturlig häck mot inflation, en som investerare anammar som svar på rapporter som den vi fick den här veckan.

Så vad händer? Är Bitcoins rykte som en antiinflationssäkring helt enkelt önsketänkande? Avkryptera talade med ekonomer och marknadsexperter för att komma till botten med det.

En av dessa experter är Ed McKelvey. McKelvey, före detta ekonomi i Federal Reserve och sedan länge Goldman Sachs-analytiker, varnar för att läsa för mycket in i en engångshändelse som svaret på måndagens inflationsrapport. Han konstaterar också att rädslan för inflation kan bli överdriven eftersom makroekonomiska krafter är annorlunda än de som berörde spirande priser på 1980-talet.

McKelvey påpekar att även om USA översvämmas av dollar tack vare lös finans- och penningpolitik, så finns det fortfarande en svag ekonomi, och att nedgången i organiserad arbetskraft innebär att – till skillnad från 1970- och 80-talet – lönerna inte ökar i låst steg med stigande konsumentpriser. Som ett resultat är utsläppsinflationen mindre risk än tidigare, vilket kan förklara varför människor inte flyr till Bitcoin.

Men McKelvey håller inte med om att Bitcoin är en värdeförråd och säger att de som omfamnar den beter sig på samma sätt som guldfelar, som ser den gula metallen som en fristad i tider av ekonomiska problem. Han tillägger att inflationen ”skadar många konventionella tillgångar” som aktier och obligationer, och att Bitcoins brist betyder att det sannolikt kommer att klara sig bättre om inflationen verkligen börjar bita den amerikanska ekonomin.

När det gäller människor som bestämmer sig för att sälja Bitcoin som svar på inflationsrapporten, konstaterar McKelvey att kryptovalutans potential att vara en häck redan kan ha blivit inbakad i priset – en uppfattning som delas av andra.

”Detta kan vara ett fall av” köp ryktet, sälj nyheterna ”, säger Alex Tapscott, chef för den alternativa investeringsfonden Ninepoint Ventures, och författaren till en populär bok om blockchain.

Tapscott konstaterar att priset på Bitcoin redan har svällt enormt under de senaste sex månaderna eftersom centralbanker fortsätter att skriva ut pengar, och att förväntningarna på dess resultat har varit skyhöga. Mot bakgrund av detta anser han att måndagens försäljning, när Bitcoin sjönk runt 5%, var obetydlig och att de långsiktiga utsikterna för valutan är extremt hausse.

Investerarnas känslor växlar mot Bitcoin som en värdebutik, men det betyder inte att värdebutiker inte ibland går ner, säger han.

Det finns en annan förklaring – bortsett från Bitcoins värde som en säkring som redan är inbakad i priset – för det senaste prisfallet. Joe Weisenthal, en långvarig marknadsvaktare vid Bloomberg påpekade måndagens prisutveckling på Twitter:

Anledningen till detta, sade han, är att Bitcoin har något av samma kännetecken som tekniska aktier – nämligen att de är ett sätt för investerare att satsa på framtida vinster samtidigt som de avstår från kassaflöde. Till skillnad från utdelningsaktier genererar inte Bitcoin och de flesta tekniska aktier några pengar för dem som innehar dem, vilket kan göra dem otrevliga i en tid då inflationstecknen blinkar men medan andra sektorer av ekonomin är friska – en bedömning som McKelvey , den tidigare Fed-ekonomen, håller med.

Samtidigt säger andra i den bredare kryptoekonomin att de inte är oroliga för makroekonomiska faktorer som inflation eller till och med priset på Bitcoin. Dessa inkluderar Kyle Samani, grundare av kryptoinvesteringsföretaget Multichain Capital.

”Vår alfa kommer från val av tillgångar, inte från tidpunkten för Bitcoins pris till US-dollar. Vi går ut ur vårt sätt att undvika att titta på priser”, säger Samani, som tillade: ”Mitt jobb är att skapa teser om krypto och ta reda på vilka team återspegla dem. ”

Samanis kommentarer tyder på att prisnedgången på Bitcoin kommer att betyda mindre än den brukade göra för den snabbt diversifierande kryptobranschen.

När det gäller Bitcoin verkar det som om den populära avhandlingen om att det är en säkring mot inflation i stort sett håller – men att det kan ta flera år innan den bredare marknaden börjar behandla det på det sättet.

Source link