Bitcoin har ’Få återlösande allmänna intresseattribut’: BIS

I korthet

  • Bank for International Settlements har riktat sig mot Bitcoin och den bredare världen av krypto.
  • I en årsrapport sa banken att Bitcoin har få inlösenattribut av allmänt intresse.

Bank for International Settlements (BIS) har slog Bitcoin i sin årliga ekonomiska rapport, vilket tyder på att kryptovalutan har väldigt få saker som går åt det.

I ett kapitel från rapporten som släpptes före den fullständiga publiceringen den 29 juni hävdade BIS att kryptovalutor är ”spekulativa tillgångar snarare än pengar”, och utpekar dem för deras roll i att underlätta ”penningtvätt, ransomware-attacker och andra ekonomiska brott. ”

Dessutom utsåg BIS Bitcoin för sin höga energiförbrukning – vilka tidigare rapporter har visat sig vara högre än den årliga energiförbrukningen i vissa länder. ”I synnerhet Bitcoin har få återlösande allmänna intresseattribut när man också överväger dess slösaktiga energifotavtryck,” säger rapporten.

Förutom att avfärda traditionella kryptovalutor som Bitcoin, syftade rapporten till stablecoins – kryptotillgångar som Tether, som hävdar att de stöds av fiatvalutor.

Stablecoins ”försöker importera trovärdighet genom att stödjas av riktiga valutor”, säger rapporten och tillägger att ”dessa är bara lika bra som styrningen bakom löftet om stöd.”

Tether, kryptoindustrins överlägset största stablecoin, avslöjade sina reserver i maj för första gången sedan 2014. Efter att ha hävdat att Tethers var 100% stödda av kontanter visade det sig att mindre än 3% av Tethers reserver innehades kontant.

Bredare sammanhang

BIS-rapporten kommer bara några veckor efter att banken antog en tuff hållning mot banker som ville ha kryptotillgångar.

Den 10 juni släppte BIS ett samrådspapper som sa att den fortsatta tillväxten av krypto skulle kunna öka risken för finansiell instabilitet. Som ett resultat införde banken en regel som tvingade banker att avsätta tillräckligt med kapital för att täcka eventuella förluster som de kan drabbas av genom att inneha Bitcoin.

Vid den tiden beskrevs flytten som konservativ, och en som hotar att spåra förhoppningar om det utbredda antagandet av Bitcoin.Source link