Bill Maher trashar Crypto som ‘Ponzi’ i tio minuters Rant

I korthet

  • Maher är inte ett fan av krypto.
  • Han tycker att det inte har något inneboende värde.
  • Talprogramvaran flaggade upp miljöhänsyn.

Bill Maher ägnade en bit av sin chattprogram igår kväll till att brutalt lägga sig i krypto. På HBO: s realtid sa Maher till sina tittare att krypto är ett “Ponzi-schema.” Saher Maher: “ingenting med” krypto “i titeln har någonsin visat sig vara bra!”

Centralt i Maher’s rant var två iakttagelser: att kryptokurvor genererar värde utan att erbjuda varor och tjänster i utbyte, och att de är en enorm dränering för miljön.

“Så här kraschade världsekonomin 2009”, sa Maher. ”Det var inte det förlorade värdet på faktiska hus som sänkte oss. Det var denna virtuella marknad som krävde uppfinnande av virtuella algoritmer för att satsa på hur mycket hus kan vara värt i ett virtuellt scenario. ”

Han fortsatte: ”Vårt problem här är i grunden inte ekonomiskt utan psykologiskt. Människor som har tagits upp i en virtuell värld börjar tro att de faktiskt kan leva i den. ”

Under hela den tio minuter långa diatrijen citerade Maher no-coiner och Berkshire Hathaway-vd Warren Buffett, vilket ekade hans känslor till bokstaven.

I början av förra året sa den nittio år gamla amerikanska investeraren till CNBC att han håller sig långt borta från kryptovalutor och säger att de “i princip inte har något värde och att de inte producerar någonting. Vad du hoppas är att någon annan kommer och betalar mer pengar för dem senare, men då har den personen problemet. När det gäller värde: noll. ”

Maher gick med i Buffetts kör: “Det är som att ha en imaginär vän som också är bankir.”

Jordens försvarare

Maher kallade ut kryptovalutanätverk för sin stora energiförbrukning, vars utsläpp kan enligt en artikel Maher citerad från tidskriften Nature, ensam skjuter planeten förbi tipppunkten på 2 grader på mindre än tre decennier.

Komikern och kommentatorn riktade sig sedan mot företagens miljöaktivist Elon Musk, vars elbilföretag Tesla köpte $ 1,5 miljarder dollar i Bitcoin tidigare i år.

Maher frågade sin publik: “Hur kan ett företag som Tesla göra allt för att rädda planeten med elbilar och sedan delta i att förstöra det med dessa helt onödiga onlinespelpengar?”

En väg framåt

Giltigheten av Maher argument beror på den mekanism som används för att bryta kryptovalutor.

Hans rant fungerar bra mot Bitcoin, som drivs av den energikrävande arbetssäkerhetsmekanismen. Till min Bitcoinotroligt kraftfulla superdatorer kör komplicerad programvara för att lösa invecklade kryptografiska pussel. Gruvdatorer konkurrerar med andra gruvdatorer, och det finns ett enormt vapenlopp för att ha den mest kraftfulla installationen—oavsett källan till den elen.

Många hävdar att de sociala fördelarna med ett decentraliserat monetärt system är en rättvis avvägning för miljökostnaden. Förespråkare för bevis på arbete säger också att det inte är så illa som kritiker som Maher gör, och att bevis på arbete stimulerar produktionen av förnybar energi.

Men Maher argument faller platt mot bevis-of-stake, den andra populära konsensusmekanismen som driver mynt som Tezos, Algorand, och i avvaktan på en efterlängtad uppgradering, Ethereum. Proof-of-stake väljer blockchain validerare enligt hur mycket pengar de har satsat. Ju mer krypto som gruvarbetare spelar, desto fler mynt får de som belöning. Denna metod dränerar inte världens energiresurser, men den belönar de rikaste.

Så där är alternativ till det nuvarande konsumtionssystemet, även om de inte är perfekta. Maher’s rant är en påminnelse om att krypto är långt ifrån perfekt, men problemet är inte olösligt.

Source link