Bank of Canada: Intrinsic Value of Bitcoin, Ethereum ‘Hard to Establish’

I korthet

  • Kanadas centralbank har varnat för “högrisktillgångar” som Bitcoin i en ny rapport.
  • Bank of Canada ser kryptovalutor som ett hot.

Bank of Canada utfärdade idag en varning om kryptovalutor och beskriver sådana tillgångar som ”högrisk”. Och om du var en av de investerargrupper som köpte Bitcoin till sin topp på 63 000 dollar, kommer den bedömningen troligen ingen överraskning.

I dess årlig översyn av sårbarheter och risker i den finansiella sektorn, sade centralbanken att trots deras växande popularitet är det inneboende värdet av tillgångar som Bitcoin och Ethereum “svårt att fastställa.”

Implikationen är att dessa tillgångar bara är bra för spekulation, och händelserna under den senaste veckan ger bara upphov till sådan kritik. Bitcoin förlorade mer än hälften av sitt värde från sin topp när det sjönk till $ 30 000 igår i en krasch som såg massiva förluster på kryptomarknaden. Men Crypto-troende säger att sådana neddragningar inte är ovanliga och till och med kan vara hälsosamma för marknaden. Bitcoin handlas för närvarande för cirka 40 000 dollar per mynt.

Banken inkluderade kryptovärlden i sin sårbarhetsrapport eftersom den uppfattas som ett hot mot den ekonomiska situationen i landet. Crypto får betydande medieuppmärksamhet och marknadsvärdet för alla tillgångar har ökat från 200 miljarder dollar i början av 2020 till mer än 2 biljoner dollar i maj 2021, sa banken.

Det tillade att “om ett stort teknikföretag – en så kallad Big Tech – med en betydande användarbas bestämde sig för att utfärda en kryptovaluta som blev allmänt accepterad som betalningsmedel,” kunde krypto bli mer en tillgångsklass och ett hot.

Banken nämnde stablecoins, kryptovalutor utformade för att ha låg volatilitet som vanligtvis är knutna till fiatpengarna som den amerikanska dollarn, eller till och med guld.

Sådana valutor kan sluta skada banken, säger rapporten, om de inte är knutna till den statsstödda kanadensiska dollarn. “I synnerhet, såvida inte stablecoins stöds uteslutande av kanadensiska dollar, skulle deras utbredda antagande hämma bankens förmåga att genomföra penningpolitiken och fungera som långivare i sista hand”, noterade Bank of Canada.

Kryptovalutor är mycket populära i Kanada. Landet slå USA lanserade en kryptobaserad börshandlad fond (ETF) och nu finns det åtta i landet.

En ETF är en investeringsprodukt som tillåter människor att köpa aktier som representerar en viss tillgång. De är enorma i världen av traditionell ekonomi, och Ethereum och Bitcoin ETF: er som startade i Kanada var ett tecken på att världen av digitala valutor blev mainstream.

Men Bank of Canada tänker annorlunda. “Trots sin växande popularitet är dessa marknader inte av systemisk betydelse i Kanada, varken som tillgångsklass eller som betalningsinstrument”, läser rapporten.

Syftet med ETF, den första Bitcoin ETF som lanserades på Toronto Stock Exchange, var enormt populär när den lanserades på Toronto Stock Exchange, och slog rekord med mängden kryptobakade aktier som den sålde – 165 miljoner dollar den första dagen.

Bank of Canada nämnde tidigare hotet om kryptotillgångar mot banksystemet i sitt Årsredovisning 2019och säger att de har “potentialen att skapa förändringar i det finansiella systemet.” Bitcoin-förespråkare skulle hävda att sådana förändringar är just poängen.

varning

De åsikter och åsikter som uttrycks av författaren är endast i informationssyfte och utgör inte finansiella, investeringar eller andra råd.

Source link