Bahamas rankas först i CBDC, Kinas Digital Yuan tredje: PwC-rapport


Bahamas och Kambodja rankas som de två bästa CBDC i en ny rapport på grund av deras officiella lanseringar. Kinas mycket diskuterade digitala yuan rankas som tredje.

Professionellt serviceföretag PwC har gett Bahaman Central Bank Digital Currency (CBDC) högsta rang i en ny rapport. Den karibiska ön toppar även Kinas digitala yuan, som allmänt anses vara den mest framskridna CBDC.

Rapporten konstaterar att över 60 länder undersöker användningen av CBDC, som i huvudsak bara är blockkedjebaserade versioner av fiatvalutor.

Bahamans sanddollar följs av Kambodjas projekt Bakong, som båda får höga poäng eftersom de redan är live. Den noterar att 70% av grossistprojekten kör pilotprogram, medan 23% har nått genomförandefasen.

På tal om fördelarna med CBDC, risk för partnerfinansiella tjänster och Blockchain PwC Frankrike och Maghreb sa Benoît Sureau:

”CBDC kommer att vara en spelväxlare som ger medborgare och företag tillgång till alternativa betalningslösningar, samt återuppfinner avveckling av finansiella marknader och monetära transaktioner mellan banker.”

Kina kommer tredje, följt av Ukraina, Uruguay och Ecuador. Som det står klart kommer de högst rankade CBDC: erna från utvecklingsekonomier. PwC säger också att ”finansiell integration och digitalisering framstår som viktiga drivkrafter” för dessa länder.

Dessutom har Kinas digitala yuan redan genomgått flera pilotprogram i flera större städer. Landets centralbank sände ut token till slumpmässigt utvalda medborgare för användning i butiker.

Kina är redan en första nation för digital betalning, och CBDC är en naturlig utveckling av den strategin. USA verkar bekymrad över att de skulle kunna utmana den amerikanska dollarnas dominans. USA själv har inte avslöjat mycket i vägen för CBDC-planer.

CBDC: er går framåt i snabb takt

Utvecklingen av CBDC har stimulerat både stöd och kritik från marknaden. Vissa ser det som ett nödvändigt steg mot mainstream-adoption, medan andra har ogillat den centraliserade kontrollen. Kritiken fokuserar till stor del på det faktum att CBDC inte verkligen undviker utfärdandet av fiatvalutor.

Med över 60 länder som nu överväger CBDC, är scenen för blockchain för att förankra det moderna samhället. Som noterats i rapporten kan koppling av dessa med detaljhandelsprojekt avsevärt utvidga omfattningen.

Slutmålet med detta är att medborgarna ska ha snabbare, billigare och mer bedrägerisäkert sätt att utbyta pengar. Men några år innan detta händer förväntas inte de mest avancerade CBDC: erna officiellt lanseras på kort sikt.

varning

All information på vår webbplats publiceras i god tro och endast för allmän information. Alla åtgärder som läsaren vidtar på informationen som finns på vår webbplats är helt på egen risk.Source link