Är NFL redo för NFT?

I korthet

  • NBA är ledande på NFT-marknaden med Top Shot.
  • Men medan många enskilda NFL-spelare har lanserat kryptosamlar har NFL ännu inte gjort sitt eget stora NFT-spel.
  • Spelare och analytiker tycker att det bara är en tidsfråga.

Digitala samlarobjekt säljs som icke-fungibla tokens (NFT) har exploderat i värde och efterfrågan hittills 2021, med mer än 1,5 miljarder dollar i transaktionsvolym enbart under första kvartalet, enligt de senaste siffrorna från DappRadar. Medan digitala artister som Beeple kanske har gett några av de mest stänkbara ögonblicken i rymden hittills, är det sportvärlden som leder vägen.

Ett projekt har lett till ökningen av både dollarvärde och övergripande synlighet: Dapper Labs ’ NBA Top Shot, som låter fans samla in och sälja riktiga NBA-videohöjdpunkter. NFT-utrymmet blomstrar och NBA har varit den första sportliga som utnyttjar det. Men var är NFL, världens mest lönsamma sportliga, med sin enorma och rabiat fanbase?

NBA Top Shot lanserades för allmänheten i oktober 2020, men exploderade efter årsskiftet och markerade nyligen mer än 500 miljoner dollar i total handelsvolym hittills och ledde Dappers värdering upp till 2,6 miljarder dollar (med en ryktet stöter till 7,5 miljarder dollar inkommande).

Varje Top Shot-ögonblick symboliseras på Flödesblockchain och tilldelade ett sällsynthetsgrad och utgåvanummer, vilket bekräftade dess brist och hjälpte till att öka efterfrågan. Medan randomiserade NBA Top Shot digitala paket säljs för så lågt som $ 9 (och så högt som $ 999), kan de enskilda ögonblicken inom vara betydligt mer värdefulla: ett enda LeBron James dunk-ögonblick såldes för 387 600 dollar i mitten av apriloch några andra har också brutit sex-siffran.

Top Shot har också hjälpt till att introducera NFT till mainstream, vilket ger en ny intäktsström för sportligor, lag och spelare mitt i pandemin. I mars, Front Office Sports rapporterade att ”NFL, NHL och MLB har varit i samtal med Dapper Labs och andra i NFT-rymden” för att skapa sin egen samlarplattform. Dapper Labs Caty Tedman, chef för marknadsföring och partnerskap, bekräftade till publikationen att de har ”pratat med många andra stora ligor.”

WNBA kommer att gå in på Top Shot-åtgärden senare i år, har Dapper bekräftat plus företaget har en affär med Ultimate Fighting Championship (UFC) från februari 2020 som ännu inte har bära frukt. Major League Baseball anlände förmodligen för tidigt till NFT-bommen med lanseringen av MLB Crypto Baseball 2018 (senare ombetalt till MLB Champions), ett blockkedjedrivet spel med digitala samlarobjekt som inte höll på. Det projektet avbröts, även om Topps bara lanserade sin första uppsättning MLB-kort på WAX blockchain. Under tiden racing ligor som Formel 1 och MotoGP har sina egna samlingsdrivna kryptospel.

Vad sägs om NFL?

Var är National Football League i allt detta? NFL är den mest inkomstbringande sportligaen i världen, med en uppskattningsvis 16 miljarder dollar i pre-pandemiska intäkter 2019 kontra 8,76 miljarder dollar för NBA för säsongen 2018-19.

Sports Business Journal rapporterade i mars att NFL: s Chief Media & Business Officer, Brian Rolapp, skickade ett memo till lag som förklarade att ligan undersökte blockchain-teknik – för både biljettförsäljning och samlarobjekt. ”Vi tror att det finns stora möjligheter i det utrymme som kan gynna alla klubbar genom både direkt och indirekt ekonomi genom att utnyttja vår plattform på nationell nivå”, skrev Rolapp enligt uppgift om NFT-samlarobjekt. (Förfrågningar skickade av Avkryptera till ligan för kommentar blev obesvarad.)

I en paneldiskussion i mars modererad av Avkryptera, Tedman – som tidigare arbetat för NFL och NHL – sa att hon trodde på den amerikanska fotbollsligan kunde trivas med NFT, även om det kanske inte är en av de första som marknadsför utrymmet.

”Om du tänker på NFL gör de inte alltid det först – men de försöker göra det bäst. Att lära av NBA ligger väldigt mycket i deras spelbok, sa hon. ”När vi tänker på vilken typ av produkter som vi skulle bygga med andra partners, tänker vi på att skräddarsy den för dessa fans. Vi kan inte bara slå NFL-spelare på NBA Top Shot och få det att fungera. Jag tror att NFL kan vara otroligt framgångsrik [with NFTs]. ”

I paneldiskussionen i mars sa Tedman att samarbetet med Dapper Labs – vars grundläggande CryptoKitties NFT-upplevelse nästan kraschade Ethereum blockchain-Var en ”risk” för NBA när de började prata för några år tillbaka. NBA, kallad ”mest tekniskt kunniga ligan” av Snabbt företag 2018, tog en chans på NFT före vurm och har belönats vackert. Är NFL redo att göra samma typ av hopp nu, när NFT är en beprövad vara?

“[I] ser inget i vägen ”, säger veteransportmarknadsföraren Bob Dorfman, Creative Director på Baker Street Advertising. ”Även om ligan kanske inte är lika innovativ och snabb att svara som NBA, så finns det inget sätt som lagägarna skulle tveka att gå snabbt för att dra nytta av en så enorm inkomstström.”

Spelarna väntar inte

Under tiden har NFL-spelare varit snabba att fylla tomrummet med sina egna personliga NFT-samlingar. Tampa Bay Buccaneers tight-end Rob Gronkowski, fyrfaldig Super Bowl-mästare och förmodligen en av ligans mest populära spelare, var en av de första ut ur porten i början av mars. Han slutligen sålde mer än 1,6 miljoner dollar värd av digitala handelskort av sig själv, och strax efter, Kansas City Chiefs quarterback Patrick Mahomes sålde mer än 3,7 miljoner dollar värt kryptokonst baserat på sig själv.

Tidigare NFL tight-end Vernon Davis var en av de första pensionerade spelarna till erbjuda sin egen uppsättning NFT-samlarobjekt, inklusive digitala kort och 3D-renderingar av utrustning och han själv som en actionfigur. Davis, som har vänt sig att spela och producera filmer sedan han gick i ligan, berättade Avkryptera i mars att han också tror att NFL är beredd att göra ett NBA Top Shot-liknande ligaomfattande drag till NFT.

”Definitivt tror jag att de är redo. De har ett stort varumärke, de har ett gott rykte, säger Davis. ”Äpplen faller inte för långt från trädet. Om de ser NBA göra det och ha framgång tror jag att de definitivt kommer att vara benägna att komma in i det också. ”

Några av NFL: s mest populära spelare, både tidigare och nuvarande, har kommit in i NFT-striden under de senaste veckorna. Peyton och Eli Manning, båda pensionerade Super Bowl-vinnande quarterbacks (och bröder), nyligen lanserade en samling NFT-konstverk på MakersPlace, med en del av intäkterna till välgörenhet. Under tiden kommer Buccaneers quarterback Tom Brady – sju gånger Super Bowl-mästaren – det lansera en NFT-plattform med full service kallas Autograph tillsammans med execs från Apple, Spotify, DraftKings och mer.

Pittsburgh Steelers utanför linebacker Cassius Marsh är en annan spelare som går in i NFT-utrymmet genom att öppna dörrarna för andra idrottare. Marsh och AI-entreprenören Kenneth Kuo har meddelat sin egen plattform och kreativa byrå som heter OWNR, vilket Kuo berättade Avkryptera erbjuder ”NFT as a service” -funktioner för idrottare. Marsh kommer att vara den första idrottaren som lanserar sin egen samling via plattformen, men grundarna säger att andra snart kommer att meddelas.

För Marsh, en noterad Magic: The Gathering entusiast och fysisk kortbutiksägare, att komma in i digitala samlarobjekt var både en förlängning av hans intressen och en möjlighet att hjälpa spelare att dra nytta av sin egen popularitet. Han tror att NFL kommer att göra språnget till NFT vid någon tidpunkt, men att kryptosamlar erbjuder också individuellt värde för idrottare.

”Jag antar det [the NFL is] att se vilken typ av pengar som spenderas på dessa NFT-skivor, och så jag kan tänka mig att det finns någon form av spelplan för att det ska hända i framtiden, ”berättade Marsh Avkryptera. ”Jag vet att spelarna är redo för det. Jag tycker att det är något riktigt coolt för fansen och för sport i allmänhet. Fram till dess är OWNR redo att ta hand om killarna och ge dem en möjlighet att tjäna mer pengar och dra nytta av deras likhet. ”

”Som professionell idrottare används din likhet på olika sätt, huvuddelen av tiden på annat sätt än för dig själv. NFL använder min bild hela tiden, fortsatte han. ”Med NFT-enheter ger det dig en chans att använda din bild för att tjäna pengar för dig själv och göra något på det sätt du vill göra det. Jag känner definitivt att NFT-utrymmet ger idrottare en ekonomisk fördel och en möjlighet. ”

Även om Marsh är säker på att NFL kommer att utforska NFT-rymden någon gång, ville han inte spekulera för mycket om ligans planer: ”Jag låter NFL ordna det själva”, sa han. ”Om det finns något jag har lärt mig under de sju åren som jag har varit i NFL, är det att aldrig anta någonting och bara låta dem göra sitt. Jag antar inget om NFL. ”

Snart, varje spelaren kan ha sina egna digitala samlarobjekt. Ecomis NFT-plattform VeVe noterade i en Mars uppdateringspost att det har en licens med NFL Players Association (NFLPA), men har ännu inte meddelat detaljer om arrangemanget. Om VeVe bara har en överenskommelse med spelarförbundet och inte själva ligan, kommer det inte att kunna presentera lag- och ligamärkning i NFT. Avkryptera har nått ut till VeVe för ytterligare information om avtalet / planerna.

Ett missat tillfälle?

Kan ökningen av enskilda NFL-spelare i slutändan stjäla bort marknaden för en potentiell ligaövergripande digital samlingsplattform? Det är vad Los Angeles Rams fria säkerhet säger Taylor Rapp. Rapp lanserade sina egna NFT-samlarobjekt i början av april, med intäkterna till välgörenhetsfrågor som arbetar för att stoppa den senaste tidens uppgång i rasistiska attacker mot asiater.

Rapp ser stor potential för spelardrivna NFT-samlingar och beskriver dem för Avkryptera som ”framtiden för kort för sporthandel” och ”som ett lager för varje spelare”, vilket potentiellt ökar med spelarens eget värde på grund av excellens och / eller berömdhet på eller utanför planen. Han räknar med att en ökning av spelare kommer in i NFT-rymden innan ligan har en chans att agera.

”Jag tror inte att NFL kommer till en punkt där de lanserar en ligakollektion som NBA Top Shot”, sa han. ”Jag tror bara att spelarna kommer var för sig först med sina respektive lag och byråer. Jag tror att detta bara är ett sådant nytt utrymme och en marknad att spelare och deras byråer bara kommer att försöka skynda sig för att komma in på marknaden för att inte missa.

Dorfman, sportmarknadsföraren, håller inte med. Om något föreslår han att det tydliga och stigande intresset från spelare och deras fans att utnyttja NFT-möjligheten bara kommer att påskynda ligans inträde i rymden. NFL kanske har missat chansen att bli en av de första flyttarna i NFT-sportutrymmet, men med sin enorma popularitet och räckvidd kan en officiell NFL NFT-plattform få stor inverkan oavsett när den startar.

”Enskilda spelare som hoppar på NFT-vagnen kan bara inspirera NFL att röra sig så fort som möjligt för att utveckla sitt eget program över hela ligan”, säger Dorfman och tillägger: ”Det är bara en tidsfråga innan NFL har en liganomfattande NFT plan på plats. Marknaden är för varm och för värdefull för att de ska kunna förmedla den. ”

Source link