77% av invånarna i El Salvador tror att Bukeles Bitcoin-lag inte är ett klokt drag

I korthet

  • En studie beställd av ett universitet i El Salvador belyser allmänhetens uppfattning om landets ”Bitcoin-lag”.
  • De flesta Salvadoraner stöder det inte.

El Salvadors president Nayib Bukeles mycket uppskattade drag att anta Bitcoin som lagligt betalningsmedel har utlänningar mer upphetsade än Salvadoraner själva.

Enligt en studie på uppdrag av Center for Citizen Studies (CEC) vid Francisco Gavidia University (UFG), ett lokalt universitet i El Salvadors huvudstad San Salvador, ser tre av fyra Salvadoraner (77%) Bukele antagande av Bitcoin som ”inte särskilt klokt” eller “ inte klokt alls ”, med endast 12,9% av befolkningen som kallar det” klokt ”och 6,5% kallar det” mycket klokt. ”

I åldersfördelning ser ingen åldersgrupp Bukeles beslut att anta Bitcoin som lagligt betalningsmedel som ett klokt.

Studien undersökte 1 233 personer mellan 1 och 4 juli 2021. Varje person var från en annan familj för att uppnå större provtagningsvariation. Undersökningens statistiska konfidensnivå var 95%. Social stratifiering beaktades inte, även om svaren klassificerades efter ålder och utbildningsnivå.

Trots hype som hälsade nyheterna från Bitcoin-entusiaster, måttets hastighet och bristen på kryptokunskap bland Salvadoraner har spelat mot dess popularitet. 61% av köpmännen i El Salvador sa att de inte skulle vara villiga att ta emot betalningar i Bitcoin, och 64,8% av salvadorna sa att de inte ville få sin lön i kryptovaluta. Bland dem som regelbundet får överföringar, sa endast 5,3% att de skulle vilja få Bitcoin kontra 82,8% som föredrar dollar. USD är en valuta som av 95% av befolkningen anses vara användbar för deras finansiella stabilitet. bara 1% av salvadorerna sa att de ser Bitcoin som värdefullt för finansiell stabilitet.

Nayib Bukele’s kontroll över nästan alla offentliga makter har gjort det möjligt för honom att fatta en serie kontroversiella beslut med lite ifrågasättande. Hans ”Bitcoin lag”var en av dem. Efter att presidenten överlämnade den till kongressen varade diskussionen bara några timmar, och den godkändes i sin helhet utan ändringar.

Efter en våg av kritik gav Bukele en presskonferens för att svara på de vanligaste frågorna och rätta till några misstolkningar. Bland dem försäkrade han salvadoraner att det inte kommer att vara obligatoriskt att få löner i Bitcoin, säger att en regeringsplånbok skulle vara valfri och förklarade att ”företag är skyldiga att acceptera, men inte ta emot bitcoin.”

Även om den kritiserades som motsägelsefull hjälpte denna skillnad 33,9% av befolkningen att säga att de förstår avsikten med lagen. Samtidigt säger 20% att de fortfarande inte förstår denna skillnad, och 44% såg inte sändningen.

Cirka en tredjedel av salvadorerna tror att Bukele hade ett personligt eller affärsmässigt intresse av att lansera Bitcoin-lagen, och 40% tror att lagen kommer att gynna stora företag. I jämförelse tror 13% att det kommer att vara bra för landet i allmänhet. 43% tror att Bitcoin-antagande kommer att vara skadligt för landet, medan 25% tror att det kommer att vara fördelaktigt.

Projektets förhastade karaktär är tydlig när man analyserar svaren efter ålder. Befolkningen över 65 år tror att Bitcoin är en metallvaluta. De mellan 30 och 55 år tycker att det är en metallisk och virtuell valuta. Och bara de mellan 18 och 29 år tror att Bitcoin är en virtuell valuta.

”Bitcoin-lagen” nämner en 90-dagars anpassningsperiod och statens skyldighet att utbilda sitt folk så att det blir lätt för dem att vänja sig vid Bitcoin. Men enligt uppgifterna kan den uppgiften ta längre tid än väntat.

Source link