5 lektioner från Bitcoins mycket dåliga vecka

[ad_1]

Oof. Vilken vecka.

Det började med att Elon Musk baserade Bitcoin och slutade med en förnyad kryptoinsats i Kina. De kom som bokslut till en rad andra dåliga nyheter i kryptoland, inklusive en magkrossande marknadskrasch och ilska över Bitcoins roll i att underlätta en massiv cyberattack på en oljeledning på östkusten. Allt detta såg att Bitcoin haltade in i helgen långt under 40 000 dollar när hela kryptoindustrin slickade sina sår.

Vad ska man göra av allt detta?

För det första, efter sex månaders kryptomarknader på väg till månen, var en prisjustering försenad – ingenting, inte ens Bitcoin, går upp för alltid. Marknadskrascher har sällan bara en orsak. Och det var fallet den här veckan när serier av händelser, från Musks antics till överhävda handlare, kombinerade till kryptopriser.

Här är fem viktiga takeaways från Bitcoins senaste vecka från helvetet.

Crypto är fortfarande benägen för kraschar. Sedan starten har Bitcoin och den bredare kryptomarknaden varit utsatta för vilda uppgångar i pris följt av spektakulära kraschar. Det hände 2013 när Bitcoin först slog 1000 dollar; det hände i början av 2018 efter ICO-galenskapen 2017, då priset sjönk från 20 000 dollar till 3 000 dollar; och det hände igen den här veckan. Men varje krasch har varit mindre allvarlig än den tidigare. För att vara säker är en 40% tumla – där Bitcoin nu står från sin senaste all-time high – fortfarande ful, men det är inte som 80% eller 90% droppar som markerade tidigare cykler. Volatilitet är en del av resan, kryptobarn, så vänja dig vid det.
Mycket av det vanliga mediet är (fortfarande) fientligt mot krypto. Den vanliga pressen ignorerade Bitcoin i flera år och när de skrev om det var det vanligtvis att förlöjliga kryptosamhället. Det såg ut som att dessa dagar till stor del hade bleknat fram till denna vecka, då några av de vanliga misstänkta återuppstod med knivar ut, inklusive den framstående New York Times kolumnist Paul Krugman, som förklarade att Bitcoin var värdelös, Wall Street Journals stjärna finansförfattare Greg Ip, som liknade krypto till Fentanyl, och Den nya republiken, som skrek att Elon Musks ”svek” äntligen kunde ”avslöja kryptovalutans grepp.” Under tiden, Reuters och andra stora medier sprängde det genom att felaktigt presentera nyheterna från Kina (rapporterade det som ett nytt förbud, snarare än en upprepning av ett befintligt förbud) och sådd panik på en redan skakig kryptomarknad.
Bitcoin har ett rykteproblem: Bitcoin-ransomware-betalningen till cyberangriparna som stängde av kolonialrörledningen gav ännu mer foder för dem som ser hela krypto som lite mer än ett verktyg för brottslingar. Under tiden har koret av kritiker som säger att Bitcoin är en miljöhot hotat.

Båda påståenden är överdrivna, men det faktum att de får så mycket dragkraft visar hur krypto, tolv år inne, fortfarande har ett rykteproblem. En del av detta bärs av okunnighet och förankrade attityder, men en del av detta beror på själva kryptosamhällets retorik. Istället för att erbjuda omtänksamma motbevis, är alltför många i krypto benägna att delta i stamkänslor mot alla som kritiserar sina husdjursprojekt. Under tiden publicerar många av de mest framstående influenserna i krypto laserögon och hypar helvetet ur allt snarare än att hjälpa branschen mogna. Crypto behöver bättre ambassadörer. Talar om vilka…

Coinbase svikade alla: Mitt i kryptokraschen drabbade Coinbase – branschens flaggskeppsföretag – omfattande avbrott som fick kunderna att röra sig. Hur händer det fortfarande? Det finns ingen ursäkt för dessa tekniska brister längre, med tanke på hur kraftiga handelsvolymer är en vanlig del av branschen, och Coinbase och andra har haft gott om tid att förbereda sig. Den enda slutsatsen nu är att detta är en medveten beräkning där Coinbase har valt att tolerera avbrott snarare än att spendera på extra infrastruktur och servrar för att undvika dem. Detta kan spara företagets pengar på kort sikt, men det är svårt att se hur den långsiktiga skada på dess rykte inte kommer att visa sig dyrare. (Binance gick ner bland kraschen också, och Robinhood går ner nästan varje gång Dogecoin svänger.)
Grundläggande Crypto är fortfarande sunda: Låt oss avsluta den tuffa veckan på en hög ton. Även om kryptopriserna är på toaletten och media slår upp Bitcoin, finns det gott om utrymme för optimism. Till skillnad från ICO-boom 2017 som gjorde att företag samlade in hundratals miljoner genom svaga vitboken, har detta år präglats av ett bländande utbud av projekt – från Dfinity till Uniswap – som tar stora steg framåt. Crypto är inte längre en abstrakt satsning på framtiden utan en växande verklighet runt omkring oss. Tekniken är verklig och mer spännande än någonsin, och veckans fasor är bara en tillfällig blip.

En sista anmärkning för att köra detta hem: I går kväll gick jag ner på ett kaninhål på YouTube och tittade på inspelningar av dåvarande MIT-professor Gary Gensler som undervisade krypto i ett studenterum. Hur många av er, frågade han, äger Bitcoin? Var och en av dem sa ja. Det var 2018. Idag är de studenter från ett av landets mest prestigefyllda universitet på väg in i den bredare finansvärlden medan Gensler, deras professor, nu är ordförande för SEC. Efter en vecka som denna, låt oss inte glömma hur långt vi har kommit.

Detta är Roberts på Crypto, en helgkolumn från Decrypt-chefredaktören Daniel Roberts och Decrypt Executive Editor Jeff John Roberts. Registrera dig för Decrypt-nyhetsbrevet för att få det i din inkorg i framtiden. Och läs förra helgens kolumn: Elon Musk och Bitcoin: Ingen man borde ha all den makten.

[ad_2]

Source link